четверг, 13 апреля 2006 20:49

Європейська повінь охоплює нові країни

Надзвичайний стан оголошений у 12 повітах Румунії. За минулу добу рівень води перевищив усі критичні позначки. Населені пункти, розташовані в дельті Дунаю, поглинає вода.

- Мені доведеться виїхати звідси в найближчі години. Речі вже зібрав. Перечекаю повінь у родичів в сусідньому селі, - каже один з евакуйованих.

Обстановка ускладнюється сильними дощами, через них вода в Дунаї піднімається.

У річковому порту Калафат і на суднобудівних верфях у місті Галаці вже зупинена вся робота. На південному заході і південному сході країни вода залила тисячі гектарів сільськогосподарських угідь.

Усі рятувальні і медичні служби Румунії знаходяться в стані підвищеної готовності. Під тимчасове житло для евакуйованих людей пристосовані будинки шкіл, клубів і лікарень.

Критична ситуація і у сусідній Болгарії. Так, у Відіні вже почали часткову евакуацію жителів міста. Рівень води в Дунаї перевищив 919 см, тимчасові греблі, побудовані на найбільш критичних ділянках, поки що стримують воду, але гідрологи прогнозують можливий підйом води до 10 метрів. І тоді, майже гарантовано, що вода буде на вулицях міста.

Рівень затоплення міських кварталів коливатиметься від кількох см до 2 - 3 м. Мер міста оголосив про початок виконання третього етапу заходів при повені, який передбачає евакуацію населення з небезпечної зони. Першими попередження отримали жінки і діти, також закриті школи і дитячі садки.

Метеорологи кажуть, що рівень ріки в найближчі години може ще піднятися. Тоді деякі міста виявляться під водою на глибині двох-трьох метрів.

У разі подальшого підвищення рівня води, можливо вже вночі буде оголошена масова евакуація жителів міста.

Однієї з головних причин повені, болгарські фахівці називають спуск води через дамби в Румунії. Урядам Румунії, Сербії і Чорногорії уже відправили прохання максимально обмежити таку діяльність, повідомляє російський "Первый канал", КореспонденТ.net

Сейчас вы читаете новость «Європейська повінь охоплює нові країни». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі