понеділок, 03 червня 2013 19:01

Спецтема: Таксім: турецький "Майдан"

"Ердоган, Янукович, нари будуть поруч" - в Києві солідаризувалися з турецькими протестувальниками
8

Фото: Фото: Катерина Цибенко

Сьогодні, 3-го червня, біля посольства Туреччини студентська профспілка "Пряма дія", громадські активісти провели акцію солідарності з протестувальниками в Туреччині. Там уже третю добу не вщухають акції протесту, люди вимагають відставки уряду.

Біля будівлі посольства зібралося близько 60 людей, із них більше десятка — представники турецької діаспори. Активісти тримали в руках гасла українською, російською та турецькою мовами "Чорне море — не перешкода для солідарності", "Сьогодні Таксім — завтра Контрактова", "Зупиніть насилля", "Глобальна солідарність зупинить поліцейську брутальність".

Ілля Власюк, представник "Прямої дії", зазначив, що за останні три дні в Туреччині тисячі людей було поранено, багато з них серйозно.

"Протестна ситуація назрівала довго", - сказав він. - Політика уряду не задовольняла більшість населення. Люди вийшли проти того, щоб на місці парку будували торговий центр, а в результаті це переросло в масштабні акції протесту в Анкарі, Стамбулі та інших великих містах. Проти мирних демонстрантів був застосований сльозогінний газ та інші спецзасоби".

Частина учасників акції одягла медицинські маски. Як пояснили організатори, це теж символ міжнародної солідарності. В центрі Стамбулу раз по раз підривають газові бомби й люди не можуть дихати.

"Через цю несправедливість в нас теж перехоплює подих", - підкреслив Ілля Власюк.

Інший активіст, Андрій Мовчан, зазначив, що подібні акції солідарності відбуваються ще в Німеччині та Італії. Він також порівняв турецьку політичну ситуацію з українською.

"В Туреччині порушуються права жінок, вводиться щось на зразок шаріату. В нас є законопроект про заборону абортів, з яким так довго носилася партія "Свобода", - сказав він.

Учасник акції, 33-річний Олег, розповів, що прийшов на акцію, щоб "підтримати турецьких активістів, які борються проти поліцейського насилля і державних репресій. Думаю, що такі акції можуть спричинити позитивні зміни в суспільстві".

31-річна Мутія приїхала в Київ до друзів. "Я вже тут дізналась, що в нас на вулицях газ, бійки та сутички", - розповіла вона англійською мовою. - Вирішила, що обов'язково повинна прийти сьогодні підтримати своїх співвітчизників".

Час від часу учасники акції вигукували гасла "Ердоган — фашист", "Ердоган, Янукович, нари будуть поруч", "Свобода, рівність, глобальна солідарність", "Якщо нас, як турків, нагріти, Чорне море буде кипіти".

Учасники акції хотіли передати в посольство звернення, але до них ніхто не вийшов. Тому вони вирішили повісити його на паркан. В кінці акції турецька громада проспівала гімн свої країни, а один її представник посадив навпроти посольства рослину "як символ нової Туреччини".

Зараз ви читаєте новину «"Ердоган, Янукович, нари будуть поруч" - в Києві солідаризувалися з турецькими протестувальниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

207

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі