середа, 15 червня 2022 09:09

Спецтема: Війна Росії проти України

Експерт розповів про перспективи створення трибуналу для Путіна

Експерт розповів про перспективи створення трибуналу для Путіна
Кожен трибунал стосуватиметься одного злочину, матиме вузьку специфічну юрисдикцію. Фото: eastnews.ua

Щодо створення спеціального кримінального трибуналу для керівництва Росії за розв'язану агресію, Україна має політичну підтримку високого рівня.

Україна перебуває на етапі ухвалення резолюцій Парламентської асамблеї ради Європи та Європарламенту, а також декларації парламентської асамблеї НАТО, заявив юрист-міжнародник, агент України в Міжнародному суді ООН, посол з особливих доручень Міністерства зовнішніх справ Антон Кориневич, передає "Суспільне". На подібне рішення очікують і від ОБСЄ на початку липня.

"Для Європи, як простору прав людини і верховенства права, сприяння у створенні трибуналу дуже важливе. Воно нам дозволить рухатися вперед. І врешті-решт заснувати цей трибунал. Звісно, що не все залежить лише від України, тому про час його створення сказати складно", - сказав він.

Юрист допускає, що на створення трибуналу для російського диктатора Володимира Путіна можуть піти місяці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокурор Гаазького суду розповів про докази воєнних злочинів РФ в Україні

"Кожен трибунал стосуватиметься одного злочину, матиме вузьку специфічну юрисдикцію. Це буде новим окремим органом міжнародного кримінального правосуддя", - пояснює Кориневич.

Він уточнив, що трибунал не буде конкретно проти Росії, як держави, а проти її вищого політичного і військового керівництва за агресію проти України.

"Це буде індивідуальна кримінальна відповідальність. Міжнародні злочини вчиняють не абстрактні утворення держави, а конкретні люди. Для відповідальності РФ як держави є Міжнародний суд ООН", - ідеться у повідомленні.

Державний департамент Сполучених Штатів Америки оголосив про створення проєкту для збору, аналізу та надання широкого доступу до доказів скоєних Росією воєнних злочинів та інших злодіянь в Україні. Він матиме назву Conflict Observatory. Програма охоплює документування, перевірку і поширення свідчень із відкритих джерел.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів про перспективи створення трибуналу для Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі