субота, 14 серпня 2010 14:57

Експерт: "Тисяча доларів за навчання у виші - це не багато"

Експерт: "Тисяча доларів за навчання у виші - це не багато"

8 тисяч гривень за навчання у вищому навчальному закладі на рік - це не так вже і багато.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловила голова Правління Громадської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, коментуючи відповідну заяву міністра освіти і науки Дмитра Табачника.

"Звичайно, є сім'ї, які взагалі не мають можливості навчати дітей. Але для талановитих дітей є державне замовлення. Якщо вступ відбувається прозоро, талановита дитина має можливість навчатися безкоштовно. Якщо дитина не має ні коштів, ні здібностей - то, вибачте", - сказала Айвазовська.

Вона нагадала, що в українському законодавстві передбачено, що виші, які мають державне замовлення, мають надавати вищу освіту за бюджетний кошт не менш як 51% студентів. Така норма не дозволяє навчальним закладам гналися виключно за коштами.

Експерт зазначила, що такі суми у 8-9 тисяч гривень співставні зі світовим досвідом.

"Звісно, є європейські країни, у яких навчання у виші за рік коштує 500 євро при зарплаті 4 тисяч євро на місяць. Але є й інші приклади. У США навчання коштує у середньому 30-50 тисяч доларів на рік. Людина, яка вчиться за кошти, залазить на півжиття у борги і виплачує їх до 40-50 років", - навела приклад Айвазовська.

Вона пояснила, що ціна навчання складається з оплати роботи викладачів різної кваліфікації, рівня і вислуги, матеріально-технічної бази. Тому ціна навчання на спеціальностях, які вимагають роботу з технікою, лабораторні дослідження не може бути дешевшим за навчання гуманітаріїв.

"Головне, щоб оплата була офіційною і витрачалася не лише на склопакети і нові двері, а й на розвиток наукової, лабораторної бази. На жаль, поки що цього не спостерігається. Переважно кошти йдуть на оплату праці і на фасадні євроремонти", - сказала Айвазовська.

Експерт відмітила, що треба ставити питання про зменшення кількості навчальних закладів. Щоб вузи, які не спроможні забезпечити якісну освіту, просто не могли надавали освітні послуги. Тоді ціна за навчання буде відповідати його якості.

Як відомо, Міністерство освіти і науки вважає, що навчання у вищих навчальних закладах не може коштувати менше 8-9 тисяч гривень на рік. Якщо нижче, то це демпінгування.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: "Тисяча доларів за навчання у виші - це не багато"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі