вівторок, 01 жовтня 2013 03:10

Едвард Сноуден увійшов у шорт-лист претендетів на премію Сахарова

Едвард Сноуден увійшов у шорт-лист претендетів на премію Сахарова
Едвард Сноуден. Фото: voina.ru
Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден включений в шорт-лист претендентів на премію академіка Андрія Сахарова за 2013 рік, яка вручається Європарламентом. Короткий список претендентів на щорічну премію опублікований на сайті Європарламенту в понеділок , 30 вересня.

Сноуден , який працював на ЦРУ і АНБ , здобув популярність після того , як передав у ЗМІ ряд секретних документів, що стосуються американських спецслужб. Зокрема , завдяки документам Сноудена широкій громадськості стало відомо про програму стеження за інтернет-користувачами, що проводиться Агентством національної безпеки США. На даний момент Сноуден знаходиться на території Росії, де йому вдалося отримати тимчасовий притулок

На здобуття премії Сахарова Едвард Сноуден був висунутий фракціями Зелені - Європейський вільний альянс ( Greens / EFA) і Європейські об'єднані ліві - Ліво -зелені Півночі ( GUE / NGL ) .

У числі інших претендентів на премію Сахарова, що потрапили в шор -лист , виявилася 16-річна правозахисниця Малала Юсуфзаі з Пакистану, а також група ув'язнених білоруських опозиціонерів: екс-кандидат у президенти Микола Статкевич, глава правозахисного центру " Вясна " Алесь Бєляцький і активіст "Молодого фронту " Едуард Лобов .

Ім'я лауреата премії Сахарова за 2013 рік буде оголошено на сесії Європарламенту 10 жовтня, а урочиста церемонія вручення нагороди відбудеться 20 листопада.

За правилами вручення премії Сахарова , фракції або окремі депутати Європарламенту висувають кандидатів на здобуття цієї нагороди. Потім лідери фракцій формують шорт- лист претендентів на нагороди , з якого і вибирається переможець. У числі висунутих на премію Сахарова за 2013 був екс - голова НК "ЮКОС " Михайло Ходорковський, проте в шорт -лист його кандидатура не потрапила.

Премія імені Андрія Сахарова вручається з 1988 року за досягнення в галузі захисту прав і основних свобод людини, розвитку демократії та відстоювання верховенства закону, повага до міжнародного законодавства і захисту прав меншин.
Зараз ви читаєте новину «Едвард Сноуден увійшов у шорт-лист претендетів на премію Сахарова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі