понеділок, 07 березня 2011 18:02

Донбас і Крим мріють про союз із Росією та Білорюссю - опитування

Донбас і Крим мріють про союз із Росією та Білорюссю - опитування

Мешканці східних і південних областей, а також Криму хочуть бачити Україну в союзі "братніх слов'янських народів" - Білорусь-Росія-Україна.

Про це свідчить опитування, проведене соціологічним центром Соціс.

"Перш за все слід зазначити, що А і передачі Росії "споконвічно російських земель" Сходу і Криму", - прокоментував опитування доктор економіки та соціології, професор Юрій Саєнко.

"Горезвісний пострадянський синдром "братніх слов'янських народів" виводить на перше місце позицію" вступ у склад союзу Білорусь-Росія-Україна з рейтингом 37%", - додав він.

"Цим "синдромом" найбільше охоплений Крим - там за союз висловлюється 60% опитаних, а далі ця "епідемія" поступово вщухає: Схід - 50%, Південь - 48, Північ - 32, Центр - 27, Київ - 25, Захід - 6%", - розповів Саєнко.

Зазначений рейтинг корелює з відсотком етнічних росіян в населенні регіонів, що підтверджується підтримкою "слов'янського братерства" найбільшими етносами: 55% росіян і 33% етнічних українців.

За словами вченого, жінки також трохи "союзніші": за "братерство" висловлюються 39% жінок і 35% чоловіків. Також опитування виявило, що "синдром" впевнено і прямо пропорційно наростає з віком респондентів: від 28% у молодих (18-29 років) до 43% у 60-річних і старше.

Згідно з результатами опитування, чим освіченіші громадяни, тим вони більш далекі від "братніх" ідей. "Якщо серед людей з початковою або неповною вищою освітою уражених цим "синдромом" майже половина (48%), то серед громадян з вищою таких у півтора рази менше (32%)", - пише видання.

Опитування проводилося в листопаді 2010 року соціологічним центром Соціс. Відповіді отримані від 3200 респондентів.

Як повідомлялося, згідно з результатами опитування, проведеного ФОМ-Україна, більшість громадян України схвалюють євроінтеграцію України, а також створення союзу України, Росії і Білорусі, і, водночас, - проти вступу України в НАТО.

Зараз ви читаєте новину «Донбас і Крим мріють про союз із Росією та Білорюссю - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі