вівторок, 01 березня 2011 09:38

Економіка України серйозно постраждає через Митний союз навколо Росії?

Економіка України серйозно постраждає через Митний союз навколо Росії?

Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану порушує конкуренцію на паливному ринку України і створює перешкоди для роботи міжнародного бізнесу і на її території, і для економік низки країн Європейського Союзу.

Про це ідеться в листі Ділової ради Україна - ЄС, надісланому на адресу першого віце-прем'єра Андрія Клюєва.

"Створення Митного союзу має прямий вплив на Україну: воно порушує конкуренцію на ринку моторного пального в країні і становить реальну економічну загрозу для нафтопереробної галузі в Україні, а також може вплинути на нафтопереробні потужності в деяких сусідніх країнах-членах ЄС", - наголошується в листі.

Ділова рада наголошує, що ключовою проблемою є довгострокове субсидування нафтопереробних заводів Росії, Білорусі та Казахстану, які мають можливість купувати російську сиру нафту зі значними знижками без оплати експортного мита.

"Водночас у решті світу, зокрема, в Україні та Європейському Союзі, російську сирову нафту закуповують за цінами, які склалися на світовому ринку і зі сплатою чинного експортного мита. Завдяки такому становищу нафтопродукти виробляються на території Митного союзу зі зловживанням конкурентним становищем та використанням нечесних конкурентних переваг", - мовиться в листі.

За оцінками експертів Ділової ради, субсидований імпорт витісняє українські та європейські нафтопродукти з внутрішнього ринку і збільшення постачань нафтопродуктів із Митного союзу відбувається за рахунок погіршення становища європейських та українських виробників.

У Діловій раді вважають, що за відсутності швидкого та спільного реагування на цю проблему урядом і всіма ключовими гравцями на ринку України найближчим часом постачання моторного пального з Митного союзу можуть повністю витіснити з ринку українські та європейські нафтопродукти, які вже сьогодні не можуть конкурувати за таких нерівних умов.

Нагадаємо, Росія постійно агітує Україну приєднатися до Митного союзу.

В ЄС раніше заявляли, що вступ України до нього виключив би створення зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.

Також існують сумніви, чи був би сумісний можливий вступ України до Митного союзу з її членством у Світовій організації торгівлі.

Зараз ви читаєте новину «Економіка України серйозно постраждає через Митний союз навколо Росії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі