неділя, 18 лютого 2024 01:50

Для чого під час прання використовують оцет: лайфхаки, про які знають не всі

Для чого під час прання використовують оцет: лайфхаки, про які знають не всі
Якщо ви не знали, то оцтом легко прибрати з одягу свіжі плями від кави, вина чи косметики. Фото: Факти

Кожна господиня в кухонній шафці обов'язково має пляшку столового оцту.

Він незамінний при випіканні та консервації, проте багато хто додає оцет в машинку при пранні білизни. Навіщо? Для догляду за речами, звісно. Gazeta.ua розповідає, для чого додавати оцет під час прання.

Для нас більше звичний 9% столовий оцет, відомий як незамінний консервант і антисептик, продукт, знаменитий своєю здатністю роз'їдати найзастаріліші і найважчі забруднення.

Багато хто чистить чайники від накипу саме оцтом. Він завжди там, де щось потребує ретельного очищення та дезінфекції, пральна машина з її вмістом теж.

Які речі можна прати з оцтом

Не хвилюйтеся, пральну машину 9% оцет не зіпсує і речі теж, навіть найделікатніші тканини від нього стануть тільки м'якшими.

Доведено на практиці, що прати з оцтом можна білу та кольорову білизну. Причому запране до сірого та жовтуватого відразу світлішає, а кольоровим речам оцет надає яскравості. Якщо у вас є футболки з потемнілими пахвами, оцет прибере негарні плями і запахи теж. Якщо річ линяє, замочіть її у воді з оцтом як закріплювач кольору.

Можна і потрібно прати з оцтом не лише одяг, а й постільну білизну, махрові та кухонні рушники, пледи, штори та тюль. Дитячі речі обов'язково і одяг алергіків також, тому що оцет не викликає алергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як позбутися плям на джинсах без прання: перевірені методи

Що оцет робить під час прання

Якщо ви не знали, то оцтом легко прибрати з одягу свіжі плями від кави, вина чи косметики за допомогою пульверизатора та м'якої губки.

А при пранні речей в пральній машині його користь просто неоціненна:

– оцет пом'якшує жорстку воду, замінюючи кондиціонер для білизни та попереджаючи утворення вапняного нальоту;
– видаляє стійкі плями, ті, які особливо в'їлися, зникають після кількох прань;
– діє як антистатик, не дає синтетиці електризуватися;
– усуває застарілі запахи чого завгодно
– вбиває хвороботворну мікрофлору, у тому числі пилових кліщів, бактерії, віруси та грибок.

Єдиний мінус прання з оцтом – запах, що залишається навіть після полоскання. Але через пару годин при сушінні білизни специфічний аромат повністю випаровується.

Як правильно використовувати оцет під час прання

Використовуйте лише 9% столовий оцет, але не есенцію! Скільки оцту додавати і в який відсік залежить від мети прання:

– якщо хочете замінити оцтом кондиціонер для білизни, 50-100 мл влийте у відсік для кондиціонера. Кількість залежить від завантаження машини;
– при пранні кольорової білизни насипте у відсік порошок і додайте туди 50 мл оцту;
– для відбілювання скатертин, білої білизни, футболок, рушників додайте 200 мл оцту до порошку;
– щоб видалити плями, обробіть їх оцтом і залиште на 15 хвилин, потім протріть губкою. Під час прання додайте до порошку 100 мл оцту.

Як часто прати білизну з оцтом залежить від того, наскільки вам неприємний запах. Якщо не сильно дратує, то 50 мл при кожному пранні не завадить.

Чистити пральну машину потрібно регулярно. Це дозволить не лише позбутися неприємних запахів, які часто виникають у пралці, а й продовжити термін служби машини.

Для очищення підійдуть як спеціалізовані засоби, так і продукти, які завжди є під рукою. Основні методи чищення пральної машини зібрала Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Для чого під час прання використовують оцет: лайфхаки, про які знають не всі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі