пʼятниця, 03 грудня 2010 11:18

Депутати і артисти осудили домашнє насильство у сім'ях

Депутати і артисти осудили домашнє насильство у сім'ях

В Україні стартувала щорічна соціальна кампанія "16 днів проти насильства". За даними опитувань лише 35 % жертв повідомляють про факти домашньої жорстокості.

"Досвід по всьому світу показує, що мовчання – це кращий товариш домашнього насильства. коли все суспільство вірить в те, що "сімейні справи" не повинні виноситись за межі сім'ї, бо тоді жорстокість продовжуватиме розповсюджуватися. Жертви бояться заявляти про це, і насильники стидаються звертатися за допомогою", - сказав пан Олів'є Адам, регіональний координатор ООН, на прес-конференції, присвяченій старту кампанії в Україні.

Часто проблема домашнього насильства полягає в тому, що його просто не помічають. Тому в підтримку кампанії своє неприпустиме ставлення до насильства висловили артисти, співаки, журналісти, політики.

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко вважає, що перш за все боротися з насильством слід просвітницькою роботою: "Сьогодні треба всіляко пропагувати образ правильних відносин у сім'ї і, зокрема, щодо своїх дітей, а вже потім думати про адміністративні та нормативні речі впливу на неадекватну поведінку".

Народний депутат Леся Оробець переконує, що від нормальних стосунків у родині виграють не лише ті, хто бере в них участь. Від таких стосунків виграє економіка.

"Адже не секрет: якщо в нас удома все гаразд – ми і на роботі працюємо краще. Приділяємо їй належну увагу та сили, робимо менше помилок", - зазначила вона.

Оробець радить діяти жінкам, що терплять домашній терор, і просити допомоги, коли її дійсно потребуєш: "Слабшими від цього не станете. Навпаки, посилите себе. Будь це психологічний консультант, чи консультант центру захисту жінок, які потерпають від насильства, чи духовний наставник, чи просто близька подруга. За будь-яких обставин важливо виговоритися. Найгірший вибір – ховати все в собі і тішити себе думкою, що все минеться саме собою. Не минеться, бо люди просто так не змінюються".

Не всі сімейні сварки перетікають у фізичне насильство, але більшість з них супроводжуються словесним приниженням. Це також насильство – психологічне.

"Одним негативним словом інколи можна вбити людину, або нанести душевну травму, яка може бути невиліковна, тому потрібно бути обережним і не травмувати близьких. Сила слова – безкінечна", - ділиться своєю думкою актриса і телеведуча Ольга Сумська.

"Б'є значить любить – абсолютно дрімучий вислів, нісенітниця - упевнений Фома, лідер гурту "Мандри". – Знав раніше багато історій, де такі речі відбувалися на автоматі. Там, де батьки агресивні, там і діти будуть агресивними".

Думку співака підтверджують дослідження Національної коаліції проти домашнього насильства. Згідно з ним, існує вдвічі вища вірогідність того, що хлопчики-свідки жорстокості скоять насильство по відношенню до своїх партнерів, коли вони стануть дорослими.

Тому виховання дітей в теперішньому динамічному світі вимагає від батьків не просто терпіння й часу, а й нових підходів, розуміння і толерантності.

Влада Прокаєва, Голова Благодійного фонду "Талановиті діти - майбутнє України" вбачає такі причини жорстокого ставлення батьків до дітей: "По-перше – це банальне небажання займатися вихованням дітей, неготовність до спілкування та мирному вирішенню гострих питань. По-друге - бракує часу і байдужість до того, чим живуть власні діти".

За словами народного артиста України Богдана Бенюка, у нас з'явилася дуже погана якість – багатогранність в поняттях.

"Ми, батьки, можемо повчати дітей одному, а вчиняти по-іншому. А діти це дуже відчувають і підсвідомо розуміють, що є два варіанти вирішення питання – одне те, як сказали батьки, а друге – як зробили", - завважив він.

Телеведучий Костянтин Грубич зізнається, що питання виховання займають більшу частину часу і роздумів. "Для нас з дружиною ці питання важливіші за всі інші: грошові, професійні. І часто вони закінчуються розпачем і нашими хворобами. Застосовувати силу у вихованні не можна. Але що робити, коли діти абсолютно тебе не сприймають і не хочуть дослухатися до здравої точки зору – це велике питання".

Витоки жорстокості не завжди беруть свій початок у вихованні. Суспільство було і залишається однією з найвпливовішою силою на поведінку людини.

Інтернет-видання GAZETA.UA приєднується до щорічної національної акції "16 днів проти насильства", яка є частиною кампанії "Стоп насильству!"

Зараз ви читаєте новину «Депутати і артисти осудили домашнє насильство у сім'ях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі