пʼятниця, 20 квітня 2007 10:11

Данцям заборонять заперечувати факт геноциду

В рамках переговорів країн-членів Євросоюзу, направлених на боротьбу з расизмом і нетерпимістю, що продовжуються вже шість років,  в четвер була досягнута домовленість про встановлення мінімальних стандартів, що підлягають схваленню національних парламентів.

Згідно плану, уряди країн Євросоюзу повинні накладати кримінальні санкції на людей або групи, що "публічно закликають до насильства або ненависті" на підставі расової, релігійної, етнічної або національної приналежності.

Як передає Associated Press, європейським державам запропоновано встановити трирічний термін тюремного ув"язнення за заперечення геноциду (зокрема, вбивства євреїв нацистами під час Другої світової війни і знищення населення Руанди в 1990-і роки). Дане правило відноситься лише до випадків геноциду, визнаних такими Міжнародним кримінальним судом.

Представники ізраїльського меморіального комплексу "Яд Вашем" виразили задоволення ухваленим рішенням, проте відзначили, що уряди країн Євросоюзу повинні також освічувати своїх громадян щодо минулих подій. "Закони повинні супроводжуватися освітньою діяльністю", - говориться в заяві музею.

Антирасистська група, яка об"єднує 600 недержавних організацій відповідної спрямованості, назвала прийнятий план "слабким" і заявила, що "існує маса обмовок, що дозволяють членам організації уникнути виконання своїх зобов"язань". Проте досягти навіть такої домовленості було непросто - так, в Німеччині, Франції, Іспанії, Австрії і Бельгії вже заборонено заперечення Холокосту, проте в Данії вирішується публікація літератури із закликами до нетерпимості, згідно закону про свободу самовираження, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Данцям заборонять заперечувати факт геноциду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі