четвер, 31 грудня 2020 23:00

Чорні боби з рисом та падіння великої кулі: як українці зустрічають Новий рік в різних країнах
5

"Новий рік австралійці святкують одними з перших. Цього року не всі бажаючі зможуть насолодитись відомим сіднейським салютом, так як людям обмежили доступ до центру, а саму 12-хвилинну тривалість салюту скоротили до 7 хвилин", - розповідає Аліна, яка мешка в Сіднеї в Австралії.

 

Новорічний феєрверк вважається одним з найбільш видовищних шоу в світі. Завжди багато туристів приїжджало у Сідней в грудні заради того, щоб побачити його. Самі ж австралійці часто їздили кудись з сім'єю/друзями, ходять в гості, організовують вечірки або відправляються в бар чи плавають на кораблях у гавані у новорічну ніч.

"Місця, де можна безкоштовно подивитися салют, займають ще зранку або навіть з вечора 30 грудня. Черги довші, ніж за новим айфоном. Є також закриті платні зони. До речі, на деякі майданчики не пропускають з алкоголем. Крім цих місць, є ще багато інших, де можна відзначити Новий рік і побачити салют: ресторани, човни, бари, кораблі, номера і дахи готелів. Але в новорічну ніч ціни дуже кусаються, що й не дивно", - каже Аліна.⠀⠀

Після півночі люди починають голосно кричати, свистіти, вітати один одного, гудіти автомобільними клаксонами, аплодувати і всіляко шуміти. Це австралійська традиція, згідно з якою, щоб рік був вдалим, його потрібно "задзвонити".

"Рівно опівночі американці цілують ближнього свого. Це може бути ніжний, пристрасний або просто дружній поцілунок в щічку, головне щоб він був. За доданням-це вбереже від самотності в наступаючому році", - каже Ксенія Надєєна із Сакраменто.

 

Готують для зустрічі Нового року традиційну страву з чорних бобів, свинини та рису. За легендою чорні боби символізують монети, а ложечка такого "делікатесу" принесе удачу на весь рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка поділилась досвідом купівлі машини в Польщі

"Щорічно сотні тисяч людей збираються на головній площі Нью-Йорка, для того щоб стати свідками "падіння" величезної світлової кулі, що символізує початок нового року. Цього року площа буде закрита і подивитися на цю дію Наживо зможуть тільки робітники, які забезпечували життєдіяльність міста під час пандемії", - каже Ксенія.

Головна вулиця Вегаса і без того найяскравіша на всій планеті, а в новорічну ніч там влаштовують незабутнє шоу салютів. Цього року багато готелів вирішили відмовитися від цього (але не всі!)

"Подекують, що міста Португалії прикрашають до Нового Року куди більш щедро, ніж в деяких країнах. Головна новорічна ялинка Лісабона, наприклад, була занесена в книгу рекордів Гіннеса завдяки своїй рясній прикрасі. Гірлянди незліченних різнокольорових лампочок роблять її чарівною і незабутньою. Прикрашаються не тільки центральні вулиці, прикрашається до Нового Року все, що тільки можна", - каже Юля, яка переїхала до Португалії.

 

Крім того, португальці дотримуються кулінарних новорічних традицій. Увечері під Новий Рік сім'ї збираються за великим столом, на якому обов'язково є бакальяу, солодкий портвейн і виноградна лоза - символ родючості і щасливого сімейного життя.

Поївши, португальці виходять на вулиці, і починають веселитися. Найбільш багатолюдними місцями вважаються головна площа Лісабона і все океанське узбережжя країни. На пляжах облаштовуються зони відпочинку, які теж прикрашені вогнями і гірляндами, а в новорічну ніч до цього додаються ще й вогні численних феєрверків.

" Феєричне шоу влаштовується в новорічну ніч і на острові Мадейра. Гуляння розпочинаються з 8:00 вечора, а в момент настання Нового Року з 50 точок острова влаштовується 10-хвилинний феєрверк. Провести ж перші дні нового року можна буде на чудових місцевих пляжах, які надають масу можливостей для самих різних розваг. Ті, кого не злякає 17-градусна вода, не упустять можливості скупатися в океані", - додає українка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Посада доярки допомогла отримати громадянство" - українка про життя в Фінляндії

В Німеччині новий рік не святкують так грандіозно як Різдво. Саме тому цього року уряд без жалю заборонив збиратися на новий рік.

"Новорічна ніч по-німецьки це день св. Сільвестра, саме так називають останній день року німці і вже за місяць до нього всі бажають один одному Guten Rutsch(хорошого ривка).Маленькі подарунки в вигляді свинки, трубочиста - так звані символи удачі. Скромні столи, а саме дуже часто в німців можна побачити сирне фондю і раклети. А іноді великі компанії роблять гриль меню і смажать всі разом м'ясо на вулиці. Опівночі всі виходять на вулицю, дивитись на феєрверк і відкорковують шампанське", - каже Оксана з Франкфурту.

 

"У Канаді теж немає традиції святкувати Новий рік. Все крутиться навколо Різдва. Всі декорації і прикраси, ялинка, подарунки, корпооативи, нові наряди, сімейні посиденьки, святкова вечеря. Все це стосується 24-25 грудня, а не останнього дня року. Я вам скажу чесно, між 26 і 31 грудня багато ялинок вже лежать на смітнику, а вогники і декор заховані в підвалі до наступного року. І 31 числа вже ніякої святкової магії навколо нема", - каже Юлія Демчук з Канади

 

Канадці переважно тусять з друзями: вдома, в клубах, в ресторонах.

"Зі 100% впевненістю можу вам сказати, що НР тут точно не вважається сімейним святом. Добре, що хоч феєрверки опівночі є, а то можна і не помітити момент, коли почався новий рік. Але якщо прям душа дуже просить свята, то слов'янські ресторани тут святкують все дуже помпезно: з ікрою, шампанським, тамадою і танцями до ранку", - -додає Юлія.

Зараз ви читаєте новину «Чорні боби з рисом та падіння великої кулі: як українці зустрічають Новий рік в різних країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі