неділя, 04 лютого 2024 05:50

Цього дня не вирушайте в далеку дорогу: головні прикмети та заборони

Цього дня не вирушайте в далеку дорогу: головні прикмети та заборони
4 лютого краще відмовитись від далекої дороги Фото: pinterest

4 лютого вшановують святого Миколая Сповідника, або Миколая Студита.

Миколай народився у VIII столітті на острові Крит. У десятирічному віці батьки відправили його в Студійський монастир у Константинополі, де був ченцем його дядько - блаженний Феофан. Микола відучився при монастирі, а потім постригся в ченці. У той час імператор Візантії Лев V Вірменин розпочав гоніння на священиків, ченців і вірян. Миколу теж заарештували і кинули до в'язниці. На волю він вийшов тільки після сходження на престол імператриці Феодори - саме вона повернула іконошанування.

Опісля Миколай був обраний настоятелем Студійського монастиря, однак за кілька років йому довелося піти з нього - через нового розпусного імператора Михайла Третього. Святому довелося поневірятися сім років, поки його не схопили і не повернули в монастир, де він опинився в полоні. Звільнили тільки після смерті імператора, за нового правителя Миколай Студійський знову став настоятелем монастиря.

За сповідницьке життя святого називають Миколай Сповідник. Він отримав дар зцілень від Бога, який залишився і після його смерті.

Прикмети

ліс почорнів - до відлиги;

іній цього дня - буде гарний урожай;

туман високо - до гарної погоди, а якщо опустився на землю - до відлиги і снігу;

ялинові гілки гнуться - до хуртовини, розпрямляються - до гарної погоди.

Що не можна робити

бажати зла, заздрити;

відмовляти в допомозі;

ображати тварин;

байдикувати.

За народними прикметами на Миколу Студеного не радять ходити до лісу. У цей час починаються так звані "звірині весілля", тож є ймовірність зустріти диких звірів.

Не слід також вирушати в далеку дорогу - вона буде невдалою, та стригтися.

Що можна робити

Миколі Сповіднику, оскільки святий мав дар цілительства, моляться про здоров'я, зцілення від хвороб, читають молитви від зустрічі з диким звіром, просять благополуччя.

Цього дня займаються домашніми справами, а також присвячують час догляду за домашніми тваринами.

Дата найбільшого Великого посту в році залежать від дати святкування Великодня. Це перехідне свято, а значить його дата і дата посту щороку змінюється. Цьогоріч в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня.

Великий піст починається за сім тижнів до Воскресіння Господнього. Він триватиме з 18 березня до 4 травня.

Зараз ви читаєте новину «Цього дня не вирушайте в далеку дорогу: головні прикмети та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі