середа, 14 червня 2023 08:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Чи може українська ППО збивати російські "Калібри" ‒ характеристики ракет

Чи може українська ППО збивати російські "Калібри" ‒ характеристики ракет
Росія часто атакує Україну крилатими ракетами "Калібр". Фото: wikipedia.org

Хоча кількість крилатих ракет "Калібр" у Росії зменшилась до критичного рівня, загарбники продовжують їх виробляти і завдають ударів по Україні.

Зокрема, саме "Калібрами" РФ вдарила по Одесі в ніч на 14 червня. Про історію створення цих ракет та можливість ППО їх збивати пише NV.

Розробляти ракети морського базування нового типу в СРСР почали ще в середині 1970-х років. Проєктно-конструкторське бюро Новатор у Свердловську пропонувало ідею стратегічної ядерної крилатої ракети 3М10 і протикорабельної ДКР Бірюза. Проєкти постійно відправляли на доопрацювання, поки їх не "схрестили".

Уже до 1990 року створили сімейство ракет одного типу, призначених для боротьби з кораблями і підводними човнами. А також ураження наземних цілей, зокрема, пунктів управління військами, складів озброєнь і палива, аеродромних і портових споруд. Нову крилату ракету назвали "Калібр". За класифікацією НАТО вона називається SS-N-27 Sizzler ("Пекло").

Представили модель нової ракети вперше 1993 року. А незабаром вона надійшла на озброєння ВМФ РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинули щонайменше троє людей: наслідки російського удару по Одесі

Росія масово запускає по Україні ракети 3М14 з бойовою частиною фугасної дії.

Довжина такої ракети ‒6,2 м, діаметр 533 мм, розмах крил 3 м. "Калібр" має вагу 1770 кг, а вага бойової частини 450 кг. Дальність пуску ракети ‒ 2600 км по наземній цілі або 300 км по морській цілі. Висота польоту над морем 20 м. Над суходолом ракета летить на висоті 50−150 м.

Ракета оснащена автономною інерціальною навігаційною системою АБ-40Е, радіовисотоміром типу РВЕ-Б, приймачем сигналів супутникової навігації

"Калібри" можуть запускати зі штатних торпедних апаратів підводного човна, а також з підпалубних пускових установок надводних кораблів. Обидва комплекси застосовувалися під час війни Росії проти України.

Загалом у Чорному морі Росія має 11 кораблів, які можуть стріляти "Калібрами". Але реально в боєготовності переважно перебувають три надводних кораблі. Йдеться про фрегат Адмірал Ессен і два корвети типу Буян-М.

Є ще дизель-електричні підводні човни проєкту 06363 (Ростов-на-Дону і Старий Оскол) і субмарина Алроса проєкту 877 В, остання нерідко перебуває на ремонті.

Крилаті дозвукові ракети українська ППО може збивати і робила це від самого початку війни за допомогою радянських ЗРК. Це особливо дратувало ворожу пропаганду.

А поява на озброєнні систем IRIS-T і NASAMS збільшила результативність роботи української ППО. Так, 5 грудня 2022 року було збито всі 22 Калібри, запущені з кораблів у Чорному морі.

Скільки "Калібрів" нині залишилось у Росії, сказати точно ніхто не може. Однак, у січні 2023 року міністр оборони України Олексій Резніков навів статистику, з якої випливало, що ресурс агресора практично вичерпано. "Калібрів", за його даними, залишилось менше ніж 10%.

Як зазначав військовий експерт Антон Міхненко, вже в травні 2022 року, росіяни почали економити 3М14. Однак, за словами аналітика Інформаційного опору Олександра Коваленка, не варто очікувати, що у Росії такі ракети закінчаться. Адже вона здатна виробляти "Калібри" в кількості до 20 штук на місяць за наявності контрабандних запчастин.

Українські військові під час нічної російської атаки 14 червня знищили 12 повітряних цілей противника.

Зокрема, збито три крилаті ракети "Калібр" та дев'ять іранських ударних дронів Shahed-136/131. Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Чи може українська ППО збивати російські "Калібри" ‒ характеристики ракет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі