середа, 02 червня 2021 08:12

Церковне свято 2 червня - сьогодні моляться лікарю, якому свердлили ноги

Церковне свято 2 червня - сьогодні моляться лікарю, якому свердлили ноги
Святому мученику Фалалею моляться про зцілення найрізноманітніших недуг. Фото: nizhyn.in.ua

Сьогодні, 2 червня, православні віряни відзначають День пам'яті мучеників Фалалея, Олександра і Астерія. Це християни, які віддали життя в муках за ім'я Хириста.

Gazeta.ua пропонує більше дізнатися про їхнє життя та здобутки у вірі.

Усі події розгорталися в роки царювання римського імператора Нумеріана (283 - 284). Правитель міста Егеї (територія сучасної Греції - Gazeta.ua) Феодор наказав воїнам зібрати усіх християн. Тих, хто не відмовиться від віри, - вбити. Серед схоплений був 18-річний Фалалей. За описами, дуже вродливий, з білявим волоссям. Юнак відразу зізнався, що був християнином. На вмовляння зректися віри різко відповів:

"Я - християнин, родом з Лівана. Навчився лікарського мистецтва у лікаря Макарія. Роби зі мною, що хочеш, бо годиться мені вмерти за Христа, небесного Бога, Спасителя мого. Він допоможе мені витерпіти муки до кінця".

Феодор наказав двом катам, Олександру й Астерію, просвердлити ноги юнака й підвісити на мотузці вниз головою. Ті замість юнака повісили шматок дерева. За це їх жорстоко побили, а потім відсікли голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Ангела 2 червня: кого сьогодні вітаємо

Тоді правитель Егеї двічі спробував просвердлити ноги Фалалея, але не зміг, бо йому відсохли руки. Мученик зцілив Феодора, а він наказав слугам його втопити. Зробити це так само не вдалося, тоді юнака кинули голодним звірам, але і вони не чіпали. На кінець Фалелю відтяли голову.

Мощі святого знаходяться в храмі святого Агафоніка в Константинополі. Віряни вважають, що вони творять чудеса. Зокрема мученику Фалалею моляться про зцілення найрізноманітніших недуг.

В народі сьогоднішнє свято називали по-різному: День Фалалея, Фалалей Тепловій, Огірочник, День Алексія, Грядочник, Фалалей Теплий тощо. Сам мученик Фалалей часто був відомий під ім'ям Огірочника, оскільки саме 2 червня люди починали сіяти огірки. Говорили: "Прийшов Фалалей - досівай огірки мерщій".

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 2 червня - сьогодні моляться лікарю, якому свердлили ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі