вівторок, 13 липня 2021 05:01

Церковне свято 13 липня: чому останнього апостола обрали жеребкуванням

13 липня християни східного обряду відзначають Собор святих славних і всехвальних 12 апостолів Ісуса Христа.

Покликані на Христом на апостольське служіння, вони покинули своїх рідних та звичне життя, щоб крок за кроком слідувати за своїм Божественним Вчителем. Ісус наділив їх чудодійною силою.

Імена найближчих учнів Спасителя загально відомі й неодноразово зустрічаються в святих книгах. Єдина відмінність, що в більш ранніх джерелах до їх числа входить і Іуда Іскаріот, якого після зрадництва замінили жребієм на Маттія.

Своєю апостольською діяльністю учні Христа викликали невдоволення у служителів язичницьких культів. Тож переживши гоніння під час земного буття, більшість з апостолів закінчили життя мученицькою смертю. У кожного з 12-ти є свій день пам'яті протягом року, коли вдячні нащадки згадують про їх великі діяння. А 13 липня шанують всіх учнів Христових.

Коротку історію життя найближчих учнів Ісуса Христа, яких він обрав серед простого люду за три роки до свого розіп'яття, наводить Gazeta.ua.

Автор: uk.wikipedia.org
  Дванадцять апостолів (книжкова мініатюра, XIII століття)
Дванадцять апостолів (книжкова мініатюра, XIII століття)

Петро Першоверховний - один з перших учнів Ісуса. До апостольського покликання - рибалка, син рибалки Йови. Тричі відрікся від Христа, але спокутував провину. Перший єпископ Риму. Став жертвою інтриг та за наказом імператора Нерона засуджений до страти. Помер мученицькою смертю у 67 році - за власним бажанням розіп'ятий головою вниз. Святі мощі зберігаються у Римі. Основне поминання звершується 12 липня разом з вшануванням пам'яті апостола Павла. Серед 12-ти немає Павла, оскільки він став апостолом вже після вознесіння Христа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 липня відзначають велике церковне свято

Андрій Первозванний - молодший брат Петра, був покликаний разом із ним. Прийняв смерть у Патрах Ахеїтських розіп'ятим на хресті у вигляді літери "Х" у 60-му році. Літургійне поминання - 13 грудня.

Пилип (Филип) - уродженець міста Віфсаїди, звідки родом апостоли Петро та Андрій. Розіп'ятий еллінами донизу головою у Єраполі Фригійському у 60-му році. Згадується 27 листопада.

Варфоломій - можливо, близький друг чи родич Пилипа. Був четвертим покликаним апостолом. Прийняв мученицьку смерть у Баку від язичників, які розіп'яли його головою донизу, попередньо здерши шкіру, а потім відсікли голову. Святі мощі постійно змінювали місце зберігання: від месопотамських територій до італійського острова Липар. Сучасне місцезнаходження - Рим. Літургійне поминання - 24 червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято 24 червня: кого сьогодні вшановуємо та що заборонено робити

Іван (Іоанн) Богослов - син галілейського рибалки Заведея. Проповідник, автор одного із Євангелій. Єдиний з апостолів, хто завершив свій земний шлях природною смертю в похилому віці. Християни східного обряду шанують його пам'ять 21 травня.

Яков (Іаков) Заведеїв був братом Іоанна Богослова. Один з найближчих учнів Христа, першим за нього й постраждав. Апостолу у 44-му році відтяли голову мечем у Єрусалимі за наказом Ірода Агріппи. Мав безліч відданих учнів і послідовників, які після страти сприяли збереженню тіла проповідника. Святі мощі й понині зберігаються у соборі іспанського міста Компостела. Іспанці вважають святого Іакова (Якоба) своїм покровителем. День пам'яті - 13 травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 13 травня - кого сьогодні вшановують

Хома (Фома) любив дива і вважав їх найпереконливішим доводом могутності віри. Але на відміну від Пилипа, відрізнявся схильністю до сумнівів і розсудливого аналізу. Отримав прізвисько "Хома невіруючий" через сумнів у воскресінні Христа. Помер у 72-му році мученицькою смертю - пронизаний п'ятьма списами на індійських землях. Вважається покровителем Індії. Довгий час мощі апостола зберігалися в тих краях, згодом частину з них перенесли до Рима. День вшанування - 19 жовтня.

Автор: ukr.media
  12 апостолів
12 апостолів

Іаков Алфеїв (Яков Молодший) проповідував християнську віру в єгипетських землях, за що у 62-му році був розіп'ятий на хресті після жорсткого побиття бичами. Пам'ять вшановується 22 жовтня.

Матвій (Левій) - брат Іакова Алфеєва, до покликання в апостоли був митником. Один з перших літописців життя Ісуса. Написав Святе Євангеліє єврейською мовою. Шлях апостольського служіння привів його до африканських земель. У 60-му році в Ефіопії апостола заживо спалили на багатті дикуни. День пам'яті - 29 листопада.

Юда (Тадей) - брат Ісуса по плоті. Син праведного Йосипа Обручника від його першої дружини Саломії. Юда також був братом святого апостола від 70-ти Якова Праведного, предстоятеля Єрусалимської Церкви. За однією з версій, після зради Юди Іскаріотського ім'я це було дискредитовано, тож його намагалися не вживати по відношенню до брата Христа. Тому святий апостол Юда мав і інші імена: Фадей (Тадей), "Леввій, прозваний Фаддеєм", а в Діяннях Святих Апостолів він згадується під ім'ям Варсави. Загинув у 62-му році на території вірменських земель від рук язичників - прив'язаний до дерева і пронизаний стрілами. Його життя згадується християнами 2 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 2 липня - сьогодні моляться святому з України

Симон Кананій, як вважають деякі дослідники, був женихом на весіллі в місті Кана Галілейська, де Ісус перетворив воду на вино. Апостол після вознесіння Христа довгі роки проповідував Євангеліє в Єгипті та Персії. Мав прізвисько Зилот, що в перекладі з грецької означає Ревнивець. Мається на увазі його ревне ставлення до Бога і віри. Щодо місця загибелі існують три різні версії - Персія, Британія або Кавказ. Вважається, що його живцем розпиляли пилкою, тому на деяких іконах він зображений зі знаряддям свого вбивства в руці. Пам'ять апостола вшановують 23 травня.

Маттій був обраний за допомогою жеребу до числа 12-ти апостолів замість зрадника Юди Іскаріота вже після розп'яття та воскресіння Ісуса Христа. Про його смерть немає достеменних даних. За одними відомостями він помер своєю смертю, за іншими - був каменований (забитий каменіми. - Gazeta.ua) в Єрусалимі. Мощі зберігаються у Римі, а пам'ять святкують 22 серпня.

Також 13 липня молитовно вшановують святого Софронія, єпископа Іркутського. Народився у 1703 році в містечку Березань, тодішня територія Полтаської губернії (нині - Київська область). В миру - Стефан Назарович Кришталевський. 1730-го під час чернечого постригу отримав ім'я Софроній.

Був одним з кандидатів на місце єпископа Переяславського та Бориспільського, але у 1753 році призначений єпископом Іркутським та Нерчинським. Вів активну місіонерську діяльність серед корінних народів, однак підкреслював, що християнство не терпить примусу і є проявом любові.

Упокоївся у 1771 році, похований в Іркутську. А у 1903 році його мощі виявлені нетлінними. Відтоді ж надходили числені свідчення про дива зцілення біля них. Канонізований у 1918 році.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 13 липня: чому останнього апостола обрали жеребкуванням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі