Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2021 05:00

Свято 24 червня: кого сьогодні вшановуємо та що заборонено робити

24 червня вшановують пам'ять святих апостолів Варфоломія і Варнави.

Апостол Варфоломій походив з Кани Галілейської. Після сходження Святого Духа в день П'ятидесятниці, святому апостолу Варфоломію разом з апостолом Филипом випав жереб проповідувати Євангеліє в Сирії і Малій Азії. Несучи благу вістку, вони то розходилися по різних містах, то сходилися знову. В одному з міст вони зустрілися з апостолом Іоанном Богословом і разом відправилися у Фрігію.

У місті Ієраполі святі своєю молитвою вбили величезну єхидну, якій язичники поклонялися як божеству. Тут святі Варфоломій і Филип по злобі язичницьких жерців були схоплені і після побоїв засуджені на розп'яття. Як тільки святі були розп'яті, почався страшний землетрус, земля поглинула правителя міста і жреців з безліччю язичників. Інші злякані, стали знімати апостолів з хрестів. Апостола Варфоломія зняли живим, а апостол Филип вже помер, і його з честю поховали.

Автор: svsobor.com
  Сьогодні вшановуємо пам'ять святих апостолів Варфоломія і Варнави
Сьогодні вшановуємо пам'ять святих апостолів Варфоломія і Варнави

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменинники 24 червня: у кого сьогодні День Ангела та як назвати дитину

Потім апостол Варфоломій відправився в Індію, де переклав з єврейської на місцеву мову Євангеліє від Матфея і навернув до Христа багатьох язичників. З євангельською вістю він відвідав Велику Вірменію, де жерці, бачачи що храми язичницьких богів порожніють, спонукали брата царя погубити проповідника.

Святий апостол Варнава належить до числа сімдесяти учнів Ісуса Христа. Він народився на Кіпрі в багатій єврейській родині з роду Левитів, здобув хорошу богословську освіту в Єрусалимі, познайомився там з Савлом, згодом став апостолом Павлом. Звали його Йосія, а прізвисько Варнава - "син утіхи" - він отримав за свою доброту.

Після смерті Учителя він продав все, що мав, і цілком присвятив себе проповіді християнства. Довгий час він супроводжував апостола Павла в його місіонерських подорожах: разом вони побували на Кіпрі, в Пергії, проповідували в Антіохії.

Апостола Варнаву вважають засновником Кіпріотської церкви.

Тропар апостолів Варфоломія і Варнави

Язык огнедохновен в силе Духа приемше, во плоти пришедшее Слово проповедаете всюду, Егоже ради ов во главу усечен, ов же камением побиен, и есте апостольскому лику украшение, Варфоломее и Варнаво, темже память вашу почитаем и просим: молите Христа Бога подати нам грехов оставление.

Сьогодні не можна лаятись, сваритись та бажати комусь зла. Не можна давати у борг, а також самому просити у когось гроші. Не можна піддаватись шкідливим звичкам, а також пити алкоголь. Не можна їсти жирну та шкідливу їжу.

За народним календарем 24 червня відзначається День Варфоломія і Варвари. Від сьогодні починає коротшати день і збільшуватися ніч.

Вважалося, що у цей день не можна рвати траву, та й взагалі сидіти або лежати на ній, бо на Варфоломія по ній качається нечиста сила.

Зараз ви читаєте новину «Свято 24 червня: кого сьогодні вшановуємо та що заборонено робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути