пʼятниця, 13 травня 2022 05:30

Церковне свято 13 травня - кого сьогодні вшановують

Церковне свято 13 травня - кого сьогодні вшановують
13 трвня православна церква шанує апостола Якова. Фото: Ольга Стенько

Сьогодні, 13 травня, церква вшановує апостола Іакова (Якова), сина Зеведеїва. Це один з 12 апостолів, наближених до Ісуса Христа. Був одним із найближчих його учнів.

Яків, як і його брат Іван Богослов - сини галілейського рибалки Зеведея. Яків Зеведеїв разом зі своїм братом Іваном та апостолами Петром і Андрієм належить до перших покликаних Ісусом Христом.

У Біблії згадується, що за щиру відданість йому, гарячий норов та палкі проповіді Ісус назвав братів Заведеїв Воанергес, що буквально означає "сини грома". Яків, його брат Іоанн та апостол Петро були присутні у Гефсиманському саду під час молитви Христа перед взяттям його під варту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина Понтія Пилата заступилася за Ісуса

Яків став першим з апостолів, хто віддав життя за Христа - перший апостол-мученик та перший канонізований апостол. Єдиний з апостолів, смерть якого описана в Новому Заповіті.

Якова схопили в Єрусалимі та убили за наказом юдейського царя Ірода Агріппи I.

Коли Якова вели на страту, його зрадник, побачивши мужність, з якою той йшов на смерть, підійшов до нього, впав на коліна у розкаянні і визнанні, що також вірує у Христа, і сказав, що Яків не повинен приймати смерть один. Їм обом відтяли голови мечем.

Згідно з переказами, після мученицької кончини апостола Іакова в 44 році на Святій землі його тіло поклали в човен та пустили по Середземному морю. Хвилі прибили човен до берегів Іспанії, де святий проповідував раніше. На березі річки Сар двоє його учнів знайшли лодку та перенесли тіло до гори Лібредон, де і поховали.

У 813 році чернець-відлюдник Пелайо, що жив у тій місцевості, слідуючи за дороговказною зіркою, виявив гробницю з мощами Якова, які залишалися нетлінними. На тому місці побудували церкву. Згодом в тій місцині з'явилося місто, присвячене пам'яті святого Якова, Сантьяго-де-Компостела. В соборі святого Якова зберігаються мощі апостола. Це місце найбільшого паломницького поклоніння в Європі, а дорога до нього - одним із найбільш відомих паломницьких маршрутів.

На іконах Якова зображують з посохом і мушлею. Іспанці вважають святого своїм покровителем. Також Якову моляться подорожні, адже він вважається покровителем паломників.

13 травня День Ангела відзначають Василь, Донат, Ігнатій, Климент, Микита, Яків.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 13 травня - кого сьогодні вшановують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі