пʼятниця, 28 березня 2008 13:25

Чергове подорожчання житла пов"язане з девальвацією долара

Чергове подорожчання житла пов"язане з девальвацією долара

У лютому 2008 року середня вартість вторинного житла в Києві в цілому виросла на 1,6 % - до $2570 за кв.м. Первинне житло подорожчало приблизно на стільки ж. Однією з найбільш вірогідних причин чергового витка зростання цін на житлі експерти називають девальвацію долара.

Аналітики "Канзасу" вважають, що в лютому 2008 року почався новий виток зростання цін. А скорочення кількості пропозицій на ринку говорить про стриманість продавців, які не поспішають продавати нерухомість в умовах політичної нестабільності, тривалої парламентської кризи.

"Житло в Києві як і раніше - стабільний і ліквідний інструмент заощадження грошей. Якщо ж говорити про інвестування в житло з метою отримання прибутку, то цей інструмент вже не такий привабливий і багатообіцяючий, як в колишні роки", - говориться в огляді компанії.

Лідирують за вартістю житла Печерський і Шевченківський райони. При цьому тут простежується закономірність: чим більше кімнат в квартирі, тим більше вартість квадратного метра. У Голосіївському і Оболонському районах найбільша вартість квадратного метра в сегменті двокімнатних квартир. У спальних районах столиці найбільша середня вартість за квадратний метр житлової нерухомості на однокімнатні квартири.

Максимальна вартість квадратного метра в лютому була відмічена в Печерському районі і склала $17 284 за кв.м, мінімальна, - в Деснянському районі ($1936 за кв.м). Кажучи про динаміку середньої вартості квадратного метра житла вторинного ринку, можна відзначити, що ціни пропозицій в лютому виросли: у сегменті однокімнатних квартир - на 2,1%; у сегменті двокімнатних квартир - на 2,7%; у сегменті трикімнатних квартир - на 5,5%.

Варто відзначити, що передивитися цінову політику останнім часом вирішили і орендодавці київського житла. Насамперед, це стосується "недорогих" квартир в районах з хорошою транспортною розв"язкою і поряд з метро.

Нагадаємо, світовий ринок нерухомості переживає далеко не кращі часи. Так, важко протікає іпотечно-житлова криза в США. На ринку нерухомості Великї Британії спостерігається явний застій і навіть тенденція до зниження вартості житлових будинків (виняток становить Лондон). Почали знижуватися ціни в Ірландії, Іспанії, Франції, Латвії і інших країнах ЄС. Прибутковість від вкладів у нерухомість рідко де перевищує 10%, а в деяких країнах і зовсім пішла в мінус, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Зараз ви читаєте новину «Чергове подорожчання житла пов"язане з девальвацією долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі