середа, 29 вересня 2010 17:34

Через нашестя білого метелика на Черкащині оголошено карантин

Через нашестя білого метелика на Черкащині оголошено карантин

У дев"яти районах Черкащини, обласному центрі та у Смілі оголошено карантин через нашестя білого метелика.

У Державній інспекції з карантину рослин по Черкаській області зазначили, що метелик здатний "жувати" навіть бур"ян. Карантин оголошено для ефективної боротьби з цією комахою. Завезені і ввезені продукти повинні мати карантинний сертифікат. Різке збільшення та розповсюдження цієї комахи в області спричинило спекотне літо і сніжна зима. Личинки перезимували, наче під ковдрою. Ефект дає й перекопування землі в садках та спалювання листя.

Мешканець Сигнаївки Шполянського району Василь Марченко розповів, що цей метелик їсть не лише декоративні дерева, а й плодові.

"Починав із шовковиці, а це вже бачу розповсюдився й на яблуню, грушу, сливу. Раніше нічого подібного не бачив. Взагалі-то метелики у Сигнаївці з"явилися кілька років тому. Цього ж року вони масово атакують сади і лісосмуги. У нашому районі від білого метелика потерпають не лише наше село, а ще й Мар"янівка, Кримки, Ярославка, Скотареве", - зазначив він.

За словами Марченка, боротися з нашестям "американця" не так просто.

"Структура його павутиння специфічно "збудована" і туди важко проникають отрутохімікати. Тож дієвим способом боротьби із шкідником залишається дідівський метод – ставиш драбину і обриваєш листя там, де виявив гніздо метелика", - сказав чоловік.

Американський білий метелик поширюється перевезенням продуктів та промислових вантажів. В Україну його завезли з Європи у 1952 році. Живе метелик 10 діб. Гине, відклавши на листках яйця. Гусениці розповзаються по всьому дереву, поїдаючи листя на своєму шляху.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через нашестя білого метелика на Черкащині оголошено карантин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі