понеділок, 09 серпня 2010 16:38

Через 50 років шуби українцям не знадобляться – науковці

Через 50 років шуби українцям не знадобляться – науковці

За попередніми прогнозами середня температура в Україні через 100 років збільшиться на 3 градуси.

Про це на прес-конференції заявив директор Інституту гідрометеорології Володимир Осадчий.

"Основне збільшення температур буде відбуватися у зимовий період. За останні десятиліття зимова температура на північно-східних територіях підвищилася на 3 градуси. Якщо у 70-х роках температура у січні у Чернівецькій області була - 8 градусів, то зараз вона стала - 4 градуси, в Умані зросла на 2 градуси, а у Миколаєві залишилася незмінною. Враховуючи те, що за останні 150 років декілька холодних зим поспіль повторюються дуже рідко, є вірогідність того, що наступна зима буде не дуже жорсткою", - сказав науковець.

Він зазначив, що клімат України стає більш континентальним.

"Через такі зміни потрібно переглянути норми будівництва, терміни посівів у сільськогосподарській галузі, адже у нас весна тепер наступає у середньому на 3-5 днів раніше. Опалювальний сезон у деяких регіонах скоротиться на 15-20 днів", - проінформував метеоролог.

Говорячи про літо, він зазначив циклічність у коливаннях літніх температур. Кожен цикл складає 30 років.

"Середня температура літа в Україні почала знижуватися у 1881 році, через 30 років почалася фаза зростання. Зараз ми знову знаходимося на фазі підйому, який закінчиться у 2012 році", - упевнений голова Інституту.

Осадчий також повідомив, що кількість опадів на території України залишається незмінною. Однак через теплі зими можлива більша кількість опадів саме узимку. Це й надалі буде призводити до збільшення площ басейнів річок і відповідно до паводків.

"Зміни, які у нас відбуваються, призведуть не до опустелювання, а навпаки - до покращення життя. Перехід від зими до літа стане більш м'який, як у Баварії. Якщо таке потепління буде спостерігатися і надалі, то через 50-100 років узимку шуби носити не будемо", - сказала замдиректора Інституту космічних досліджень Наталія Куссуль.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через 50 років шуби українцям не знадобляться – науковці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі