пʼятниця, 31 серпня 2007 11:47

Британія відзначає 10-ті роковини з дня загибелі принцеси Діани

Великобританія вшановує сьогодні пам"ять загиблої рівно десять років тому принцеси Уельської Діани спеціальною поминальною службою у Військовій каплиці. Діана загинула в автокатастрофі в ніч з 30 на 31 серпня 1997 року. Окрім неї в "мерседесі", що розбився в тунелі під площею Альма на набережній Сени в Парижі, загинули її супутник Доді аль-Файед, син мультимільйонера єгипетського походження Мохаммеда аль-Файеда, і водій Анрі Поль.

До 10-річчя з дня загибелі принцеси в Кенсингтонському палаці працює спеціальна виставка "Діана: принцеса, яку пам"ятають". У Кенсингтонських садах можна бачити інсталяції на честь принцеси - в садах з"явилися десять гігантських металевих квіток на згадку про тисячі квітів, принесених до палацу в день загибелі Діани, а кожен охочий може сам зробити золоту квітку, яка стане частиною іншої інсталяції - золотих "квіткових" куль, встановлених на десяти високих стовпах напроти палацу.

Головною подією в пам"ять Діани стане поминальна служба, ідея проведення якої належить синам покійної - 25-річному Уїльяму і 22-річному Гаррі. Проповідь єпископа Лондонського Річарда Чартрса й читання принцами фрагментів зі Священного Писання почують в лондонській Королівській Військовій каплиці близько 500 запрошених гостей, у числі яких будуть королева Великобританії Єлізавета ІІ з чоловіком, герцогом Едінбурзьким Філіппом, принц Чарльз, сестра Діани леді Сара Маккоркуодейл і брат граф Спенсер. З офіційними промовами виступатимуть два прем"єр-міністри: нинішній - Гордон Браун, і колишній - Тоні Блер.

Головною темою, що обговорювалася напередодні 31 серпня, стало рішення нинішньої дружини Чарльза, герцогині Корнуолльської Камілли не бути присутньою на службі. "Я дуже зворушена запрошенням принців Уїльяма і Гарі. Я прийняла його й хотіла їх підтримати. Проте, після роздумів я дійшла висновку, що моя присутність може відвернути увагу від самої події, присвяченої життю Діани", - мовилося в заяві Камілли, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Британія відзначає 10-ті роковини з дня загибелі принцеси Діани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі