неділя, 22 вересня 2024 11:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Понад добу провели у морі на гумовому човні: бійці ГУР розповіли деталі звільнення Зміїного

Понад добу провели у морі на гумовому човні: бійці ГУР розповіли деталі звільнення Зміїного
Острів Зміїний українські війська звільнили влітку 2022 року. Фото: mil.in.ua

У день, коли влітку 2022 року на острові Зміїний підняли український прапор, шторм перевернув моторний човен.

Тому військові 28 годин провели у відкритому морі на гумовому човні з веслами. Про це розповіли спецпризначенці Головного управління розвідки Міноборони України, пише The Wall Street Journal.

На початку вересня журналіст американського видання побував на острові Зміїний і поспілкувався з офіцерами елітного спецпідрозділу військової розвідки України "Тимур", які брали участь у звільненні острова.

Скелястий клаптик землі за 20 миль від узбережжя має шрами від безперервних українських атак, щоб його відвоювати, пише видання. Острів завалений понівеченими рештками російської військової техніки та будівель, які перетворилися на купи уламків.

Острів Зміїний дав Україні плацдарм у Чорному морі і кинув рятівний круг економіці, оскільки відновилися мільярдні експортні постачання зерна.

Відвоювання острова також стало символічною перемогою для України, оскільки в перший день війни, коли російські військові кораблі наблизилися і зажадали від українців здатися, прикордонник відповів по рації, що військові кораблі повинні "піти на х**".

"Як каже історична приказка: "Хто контролює острів Зміїний, той контролює море", - сказав офіцер ГУР з позивним "Нед".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни досі намагаються захопити острів Зміїний - Буданов

Видання нагадує, що зусилля України щодо повернення острова розпочалися у квітні 2022 року із затопленням флагмана Чорноморського флоту Росії, корабля "Москва". Потім Україна почала наносити безперервні удари по острову ракетами, випущеними з безпілотників і військових літаків, потопила російські катери і знищила гелікоптер, щойно він приземлився.

Українські сили розмістили 155-мм самохідні гаубиці на баржах і перемістили їх навколо дельти Дунаю на вогневі позиції, недоступні з суші. Реактивні системи залпового вогню "Ураган" вели вогонь безпосередньо з барж.

"Як тільки ми почали систематично працювати з середини червня 2022 року, ми змусили їх покинути острів за два тижні", - сказав відповідальний за операцію офіцер ГУР, з позивним "Шекспір".

Кадровий військовий "Рамзес" і п'ять інших спецпризначенців зі спецпідрозділу "Тимур" повернулися на острів, щоб забезпечити контроль України над ним.

Вони наблизилися до скелі на західній стороні острова на низько нахиленому річковому судні під покровом темряви. Четверо з них на чолі з "Рамзесом" піднялися на скелю і повільно пробралися крізь будівлі та повз техніку, яка була замінована росіянами, що відходили. Під дощем і туманом вони почали розміновувати будівлі і збирати документи, які були залишені в поспіху. "Рамзес" підняв на острові український прапор.

Поки військові були на острові, погода погіршилася. На зворотному шляху до материка бурхливі хвилі вивели з ладу два мотори їхнього човна, а потім перевернули його. Військові були змушені пересісти на надувний човен без мотора, лише з веслами. Його віднесло в море, в напрямку газових бурових установок, де були розміщені російські війська.

Військові провели ніч, постійно вичерпуючи воду, яка через борти потрапляла до човна, і використовували насос, щоб підтримувати човен в надутому стані. Їх врятували після 28 годин перебування у морі.

WSJ пише, що зараз основна битва в цій частині Чорного моря точиться за кілька газових бурових установок на схід від острова, які захопила Росія. Ворожі війська розмістили там обладнання для спостереження за українськими силами і відстеження ракет і безпілотників, які Київ використовує для націлювання на окупований Кримський півострів.

30 червня 2022 року Сили безпеки та оборони визволили острів Зміїний від російських окупантів.

За словами голова української військової розвідки Кирила Буданова, операцію зі звільнення Зміїного почали планувати в середині березня 2022 року - вона тривала в декілька етапів.

Зараз ви читаєте новину «Понад добу провели у морі на гумовому човні: бійці ГУР розповіли деталі звільнення Зміїного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі