субота, 11 вересня 2010 12:17

Білоруси вдвічі більше за українців їздять до ЄС

Білоруси вдвічі більше за українців їздять до ЄС

Коли усі балканські країни перейдуть у категорію безвізових з Європейським Союзом, Білорусь стане першою країною в світі за кількістю віз ЄС на душу населення.

Такі прогнози дав на прес-конференції директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Він зазначив, що у 2009 році всіма консульськими установами Європейського Союзу у світі за минулий рік видано приблизно 12 млн. віз.

"Безперечне лідерство належить Російській федерації - майже 30%, друге місце впевнено посідає Україна - 9,2%. Це дійсно дуже багато, враховуючи, що ми попереду Китаю (4,5%) з його грандіозним населенням і Туреччини (4,2%), яка є давнім сусідом ЄС і має більше населення, чим Україна", - відмітив Сушко.

Експерт повідомив, що Білорусі було видано 3,7% від загальної кількості віз.

"Але якщо ми подивимося на кількість населення України і Білорусі і приблизно порівняємо з виданою кількість віз (1 125 тис. і 449 тис. відповідно), то вийде, що середній білорус отримує вдвічі більше віз, ніж середній українець. Тобто інтенсивність контактів білоруського суспільства з європейським виявилося напрочуд високим, не зважаючи на те, що у Білорусів немає угоди про спрощення віз, і вони майже вдвічі дорожче платять за візу. Одна віза ЕС припадає на 21 громадянина Білорусі і лише на 41 громадянина України", - сказав він.

Окрім того, голова Інституту сказав, що значна кількість віз видається Молдові (155 тис., що складає 3,7%). Але більшість з них дають консульства Румунії і Болгарії, які не входять до шенгенської зони і є більш доступними. За кількістю шенгенських віз Молдова має трохи більший показник, ніж Грузія (0,45%).

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Білоруси вдвічі більше за українців їздять до ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі