середа, 24 березня 2010 15:26

Бідні німці їздять в Польщу на заробітки

Бідні німці їздять в Польщу на заробітки

Все більше німців, які не можуть знайти роботу у себе на батьківщині, їдуть працевлаштуватися до Польщі. Тисячі жителів Східної Німеччини стали заробітчанами в західній Польщі.

За даними польських ЗМІ, зараз вже більше 2,5 тисяч німців працюють у місті Щецін (Польща) та його околицях. Реальні цифри, вважають експерти, набагато вищі. Багато хто бажає працювати неофіційно, щоб уникнути сплати податків.

У німецькому районі Іккер-ранд, розташованому неподалік від польського кордону, рівень безробіття сягає 20%. Артур Себастьян, який очолює центр працевлаштування міста Щецін, вбачає в цьому причину підвищеного інтересу німців до роботи в Польщі:

"Вони будуть заробляти на 30-40% менше, ніж у Німеччині, але у них все-таки буде робота. Кваліфікований робітник може отримувати близько тисячі євро на місяць, це небагато, але краще, ніж нічого", - пояснює він логіку приїжджих .

Експерти вважають нову тенденцію драматичною для Німеччини: протягом багатьох десятиліть сотні тисяч поляків вирушали на пошуки роботи в Німеччину та інші європейські країни, щоб виконувати низькокваліфіковану роботу. І саме Німеччина обмежувала можливості поляків влаштуватися на роботу в німецьких містах, побоюючись занадто великої кількості мігрантів. Тепер ситуація змінилася на протилежну.

Польща в минулому році стала єдиною країною Євросоюзу, яка закінчила рік у плюсі: зростання ВВП у 2009 році склало 1, 7%. Польські чиновники радіють новому іміджу успішної держави:

"Ми показали, що Польща це не просто ринок, на який можуть приїхати німці за дешевими сигаретами. Ми хочемо стати привабливою для бізнесу країною і співпрацювати з Німеччиною на рівних", - діляться амбітними планами в мерії Щеціну.

Gazeta.ua за матеріалами Polska Lokalna та Inter Right

Зараз ви читаєте новину «Бідні німці їздять в Польщу на заробітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі