четвер, 14 вересня 2023 13:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Атака Києва по Чорноморському флоту. Яку ракету використала Україна?" – The Guardian

"Атака Києва по Чорноморському флоту. Яку ракету використала Україна?" – The Guardian
Губернатор анексованого Севастополя Михайло Розвожаєв у середу, 13 вересня. Севастопольський суднобудівний завод в анексованому Криму спалахнув після атаки України, а два кораблі, які там ремонтувалися, отримали пошкодження / East News

Стаття у виданні The Guardian

Україна завдала ударів по російським військово-морським об'єктам та портовій інфраструктурі в кримському Севастополі. Вони очевидно, стали найбільшою атакою за всю війну на базу Чорноморського флоту Росії.

Велике судно та підводний човен, які постраждали внаслідок атаки на ЧФ РФ, настільки сильно пошкоджені, що не підлягають ремонту

Представник української розвідки заявив, що велике судно та підводний човен, які постраждали в результаті атаки, настільки сильно пошкоджені, що, ймовірно, не підлягають ремонту.

Передсвітанковий удар підкреслив зростання ракетного потенціалу Києва, оскільки Росія продовжує атакувати Україну здалеку ракетами великої дальності та штурмовими дронами.

"Підтверджуємо, що постраждали великий десантний корабель та підводний човен. Не коментуємо засоби, використані для удару", – повідомив представник української військової розвідки Андрій Юсов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Пізніше він заявив: "Це значні збитки. Зараз можна сказати, що з високою ймовірністю вони не підлягають відновленню".

У заяві міністерства оборони Росії говориться, що рано-вранці Україна атакувала чорноморську верф за допомогою 10 крилатих ракет і трьох безпілотних катерів, пошкодивши два військові кораблі, які були на ремонті.

У заяві йдеться, що вони збили сім ракет, що наближалися, і що ударні катери були знищені російським патрульним кораблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

На зображенні, перевіреному Reuters, видно пришвартоване судно, яке зазнало серйозних пошкоджень.

Юрій Ігнат, представник ВПС України, засумнівався у твердженні Росії, що її підрозділи збили більшу частину ракет, що наближалися.

"Важко сказати, скільки вони були здатні збити. Важливо не недооцінювати їх зенітні підрозділи. Можливо, вони їх знищили. Можливо, ні", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Капітан українських ВМС у відставці Андрій Риженко сказав: "Це справді найбільша атака на Севастополь з початку війни".

У місті знаходиться Чорноморський флот, яким Кремль запровадив фактичну блокаду українського експорту продуктів харчування через турецькі протоки.

Путін недавно заявив, що не продовжуватиме угоду, яка дозволить Україні безпечно експортувати зерно через Чорне море, поки Захід не виконає вимог Москви щодо її власного агроекспорту.

Демілітаризація ЧФ РФ – реальна довгострокова гарантія безпеки регіональних торгових шляхів у Чорному морі та "зернового коридору"

"Демілітаризація російського Чорноморського флоту – реальна довгострокова гарантія безпеки регіональних торговельних шляхів та "зернового коридору". Це єдина правильна відповідь на спроби Росії перетворити голод на зброю та єдиний спосіб забезпечити безперебійне постачання зерна до країн Сходу та Африки", - заявив радник Зеленського Михайло Подоляк.

Україна намагалася дати відсіч військово-морській могутності флоту, атакуючи морськими дронами, начиненими вибухівкою, але Росія продовжує використовувати свої військові кораблі для ракетних ударів по Україні протягом більш ніж 18 місяців війни.

Неясно, яку ракету використав Київ під час атаки на Севастополь, який знаходиться приблизно за 300 км від Одеси. Риженко заявив, що Україна, можливо, використала вітчизняні протикорабельні ракети "Нептун", модифіковані для боротьби з наземними цілями. Ще однією можливістю, за його словами, є поставлені Великою Британією крилаті ракети Storm Shadow.

Українські військові, які розпочали контрнаступ на початку червня, пішли на незвичайний крок, публічно взявши на себе відповідальність за удар, чого зазвичай не роблять щодо атак на Росію чи Крим.

"Вранці 13 вересня українські збройні сили завдали успішних ударів по військово-морським об'єктам і портовій інфраструктурі окупантів у доках тимчасово окупованого Севастополя", - йдеться у повідомленні Telegram.

Михайло Развожаєв, призначений Москвою губернатор Севастополя, найбільшого міста Криму та великого чорноморського порту, повідомив у Telegram, що щонайменше 24 людини поранені. Він опублікував нічне фото полум'я, яке охопило, мабуть, портову інфраструктуру. Російські Telegram-канали опублікували відео та додаткові фото вогню на об'єкті біля води.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Атака Києва по Чорноморському флоту. Яку ракету використала Україна?" – The Guardian». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі