середа, 14 червня 2023 17:23

Оплески й лайка: як над Києвом уперше в історії збили "Кинджал"

Оплески й лайка: як над Києвом уперше в історії збили "Кинджал"
"Кинджал" збили 4 травня у небі на Київщині. Фото: eastnews.ua

Про перше знищення російської ракети Х-47 "Кинджал" над Києвом розповів оператор системи протиповітряної оборони Patriot.

Коли офіцери зрозуміли, що вперше в історії збили "Кинджал", були й оплески, й радість, й лайка. 30-річний боєць розповів про це The Economist.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США прокоментували збиття Україною російської ракети "Кинджал"

Російська ракета рухалася зі швидкістю "всього" 1240 м/с. Це становить третину від заявлених Росією характеристик.

"Ми зрозуміли, що Patriot спрацював. Наступного разу, коли ми побачили на своїх моніторах вже не один, а шість "Кинджалів", залишалося тільки розпочати справу", – розповів оператор ППО.

"Кинджал" ‒ це авіаційний ракетний комплекс із високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою. Ці ракети запускають з літаків-носіїв, після чого вони летять із гіперзвуковою швидкістю, що в 10 разів перевищує швидкість звуку, й маневрують в польоті.

Ракета здатна вражати і нерухомі, й мобільні цілі. Бойова частина еквівалентна 4 тис. кг тротилу.

Після запуску ракета піднімається на висоту близько 20 км, а потім падає на ціль, як звичайна балістична ракета. Через це її важко збити системами ППО. Основним носієм ракет комплексу "Кинджал" є модифікований літак МіГ-31К.

Українські військові збили російську ракету "Кинджал" під час нічної атаки 4 травня у небі на Київщині. Знищили її системою Patriot. Ракету Х-47 випустив МіГ-31К з території Росії.

Patriot раніше ніколи не працювали з таким типом цілей, як "Кинджали". Але ця система може перехоплювати балістичні цілі. Українські сили вирішили спробувати збити "Кинджал" та їм це вдалося.

Зараз ви читаєте новину «Оплески й лайка: як над Києвом уперше в історії збили "Кинджал"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі