четвер, 15 жовтня 2009 11:11

Антимонопольний комітет зобов"язав мобільних операторів не дурити людей

Антимонопольний комітет зобов"язав мобільних операторів не дурити людей
Антимонопольний комітет України зобов"язав ЗАТ "Київстар", ЗАТ "Український мобільний зв"язок" ("МТС-Україна") і ТОВ "Астеліт" (TM life:)) припинити розповсюдження реклами власних послуг, що може вводити споживачів в оману. Про це повідомляє прес-служба АМКУ.

Відповідно до прийнятого на засіданні комітету рішення оператори мобільного зв"язку мають доповісти про результати проведеної роботи у десятиденний термін.

Зокрема, компанії повинні припинити дії з ознаками недобросовісної конкуренції, які полягають у поширенні в рекламі неповних відомостей щодо власних послуг та їх вартості. Адже, за висновками комітету, реклама операторів може вводити споживачів в оману щодо реальних витрат, яких доведеться зазнати під час отримання послуг мобільного зв"язку.

Як з"ясував комітет, на веб-сайтах компаній та в рекламних буклетах тарифних планів операторів інформація щодо справляння ПДВ та обов"язкового збору до Пенсійного фонду міститься в примітках, що у більшості випадків представлена значно меншим шрифтом, ніж ключові дані щодо тарифів. Через це споживачі мають складнощі з чітким вирахуванням кінцевої вартості послуг. Причому зовнішня і телевізійна реклама послуг операторів подекуди взагалі не містить інформації, яка зазначалася в примітках.

Крім того, оператори мобільного зв"язку, рекламуючи власні так звані "нульові тарифи", не зазначають повні умови, за яких ці тарифи діють, через що у споживачів виникає думка про можливість користуватися такими тарифами за будь-яких умов.

Мельниченко також повідомив, що комітет порушив справи і розслідує рекламну діяльність інших операторів мобільного зв"язку. Зокрема, ЗАТ "Українські радіосистеми", філії "Утел" ВАТ "Укртелеком" і ТОВ "Голден Телеком", які відмовилися співпрацювати з комітетом. Якщо ці оператори не змінять позицію і продовжуватимуть поширювати оманливу рекламу послуг, комітет застосує жорсткі санкції у вигляді штрафу до 5% річного обороту кожної з компаній.

Зараз ви читаєте новину «Антимонопольний комітет зобов"язав мобільних операторів не дурити людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі