пʼятниця, 17 липня 2009 12:54

Ангела Меркель відзначає 55 річчя

Ангела Меркель відзначає 55 річчя
Канцлер Німеччини Ангела Меркель святкує ювілей - сьогодні, 17 липня, першій жінці, якій вдалося зайняти пост голови німецького уряду, виповнюється 55 років.

На честь дня народження Меркель берлінська газета BZ опублікувала список із 55 цікавих фактів зі життя канцлера - людини, яка декілька років поспіль очолює список ста найвпливовіших жінок світу, за версією журналу Forbes.

Так, за інформацією газети, на сніданок замість звичної для багатьох кави найвпливовіша жінка світу п"є м"ятний чай, службова машина у канцлера - марки Audi, а особиста - Volkswagen Golf.

Меркель вкрай рідко носить сукні та спідниці, в основному звичний одяг канцлера - костюм. Як правило, ці костюми - чорні штани у поєднанні із блейзером на трьох або чотирьох кнопках або ґудзиках - шиє дизайнер із Гамбурга Беттіна Шенбах.

У сумочці у канцлера - мобільний телефон: Меркель користується СМС для відправлення повідомлень колегам і саме вона ввела такий спосіб спілкування між вищими державними чинами ФРН. Крім того, у ридикюлі канцлера обов"язково є олівець із блокнотом, пудрениця та окуляри - у Меркель невелика короткозорість.

У часі роботи міністром у справах молоді Меркель викурювала по пачці сигарет на день, але потім кинула. Канцлер самостійно ходить у магазин за продуктами біля будинку, боїться собак і не користується парфумами. На письмовому столі Меркель - зображення російської імператриці, німкені за походженням, Катерини Великої.

Меркель не велика шанувальниця прикрас, не носить перснів, браслетів та сережок. За знаком зодіаку - рак, з музики віддає перевагу класиці, особливо, операм Ріхарда Вагнера. З іноземних мов Меркель знає англійську та російську.

За інформацією інформагентства DPA, очікується, що у неділю Меркель відвідає Нюрнберг, де відбудеться з"їзд баварської партії ХСС - партнера партії Меркель ХДС по політичному блоку. На з"їзді колеги, зрозуміло, привітають канцлера, але який подарунок вона отримає, поки що невідомо.

Водночас своєрідний подарунок для канцлера підготували і її підлеглі - уже декілька днів у інтернет-сторінки Меркель новий дизайн, відвідувачі сайту канцлера у розділі "фотоальбом" можуть знайти тут тепер дитячі та юнацькі фотографії, які в інтернеті зустрінеш не часто.

Ангела Доротея Меркель (у дівоцтві Каснер) народилася 17 липня 1954 року у Гамбурзі в сім"ї пастора. У школі Ангела-Доротея була у піонерській організації імені Ернста Тельмана і Союзі вільної німецької молоді і, ще будучи школяркою, вирішила вивчати фізику. У 1973 році Ангела Каснер переїхала у Лейпциг, щоб вчитися там в університеті. Саме у студентські роки вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, студентом Ульріхом Меркель, який також вивчав фізику. Третього вересня 1977 року вони повінчалися.

У 1978 році Меркель захистила дипломну роботу, а у 1981 році розлучилась із чоловіком. У Центральному інституті фізичної хімії при Академії наук НДР у Берліні, куди дипломований фізик Меркель переїхала працювати, у 1984 році вона познайомилася зі своїм майбутнім другим чоловіком Йоахімом Зауером, за якого вийшла заміж у 1998 році. У 1986 році майбутній канцлер захистила кандидатську дисертацію, Меркель - кандидат фізичних наук.

Після падіння Берлінської стіни у 1989 році Меркель почала працювати у новій партії "Демократичний прорив" - спочатку у ролі тимчасового адміністратора ЕОМ. Потім вона отримала посаду, фактично, прес-секретаря партії. Після невдалих для "Демократичного прориву" виборів у Народну палату в березні 1990 року позачерговий з"їзд партії більшістю голосів прийняв рішення про входження її до складу західнонімецького Християнсько-демократичного союзу ХДС, Меркель була однією із трьох делегатів від "Демократичного прориву" на об"єднавчому з"їзді ХДС у Гамбурзі.

Після цього політична кар"єра Меркель почала стрімко розвиватися. Спочатку, у 1990 році, вона отримала посаду заступника прес-секретаря уряду, тоді ж стала депутатом бундестагу. Із 1991 до 1998 рік Меркель працювала заступником голови ХДС, у цей самий час була міністром у справах жінок і молоді, потім міністром навколишнього середовища, з 1998 року - генеральним секретарем ХДС, а із 2000 року - головою партії.

На дострокових виборах до бундестагу 18 вересня 2005 року блок ХДС/ХСС на чолі зі своїм першим номером Ангелою Меркель отримав 35.2% голосів проти 34.2%, відданих за головного конкурента, Соціал-демократичну партію СДПН тодішнього канцлера Герхарда Шредера. У результаті було сформовано коаліційний уряд ХДС/ХСС та СДПН, а 22 листопада Меркель була обрана на пост федерального канцлера, ставши водночас першою жінкою-канцлером і наймолодшим канцлером (на момент обрання їй був 51 рік).

Згідно із опитуваннями громадської думки, майже дві третини німців хотіли б бачити у ролі федерального канцлера Ангелу Меркель.

За її опонента, кандидата у канцлери від Соціал-демократичної партії СДПН, міністра закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайєра у випадку прямих виборів (на даний час федерального канцлера у Німеччині обирають парламентарії) проголосувала б майже третина респондентів. Парламентські вибори у Німеччині заплановано на 27 вересня, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Ангела Меркель відзначає 55 річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі