понеділок, 05 грудня 2022 08:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв
4

На Донбасі Збройні сили України не припиняють атак на лінії фронту Сватове – Кремінна в Луганській області.

Водночас Росія продовжує зазнавати значних втрат під час спроб захопити Бахмут на Донеччині, свідчать свіжі карти боїв американського Інституту вивчення війни (ISW).

Контрнаступ ЗСУ на сході Харківської та заході Луганської областей триває. Українські війська ведуть наступальні операції у напрямку Сватового. У Росії стверджують, що війська РФ нібито зірвали український штурм у 28 км на північний захід від Сватового поблизу Куземівки Луганської області та Ягідного Харківської області. На геолокаційних кадрах, опублікованих в цей день, видно, як українські війська завдають ударів по російських позиціях на північний захід від Сватового поблизу Стельмахівки та Кривошиївки, що на Луганщині. ЗСУ, імовірно, посилять наступ на Куземівку, а також на трасу Р-66 між Сватовим і Кремінною.

Контрнаступ триває і в напрямку Кремінної в умовах обмежених контратак Росії. Міністерство оборони РФ заявило, що російські війська зірвали штурми ЗСУ поблизу Кремінної та знищили українські диверсійно-розвідувальні групи у межах 5 км на південний захід від Кремінної біля Діброви.

Наші воїни тим часом відбили російські напади в 17 км на північний захід від Кремінної в районі Площанки та в межах 12 км на південь від Кремінної в районі Білогорівки.

4 грудня російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута
Фото: understandingwar.org
4 грудня російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута
4 грудня російські війська продовжили наземні атаки навколо Бахмута
4 грудня російські війська продовжили регулярні обстріли Херсонської області

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарні новини з фронту: ЗСУ підсмажили окупантів на Запоріжжі

Українські війська продовжують завдавати ударів по тилових районах Луганської області. Російські джерела стверджують, що українські війська били по Новочервоному та Алчевську Луганської області з ракет HIMARS.

4 грудня армія РФ продовжила наземні атаки навколо Бахмута. Українські та грузинські джерела підтвердили, що останніми днями російські війська оточили український загін із грузинськими добровольцями поблизу Бахмута, поранивши грузинського командира та вбивши шістьох грузинських добровольців. Кадри в соціальних мережах, опубліковані українськими військовими, показують важкі бої на південь від Бахмуту в Опитному.

Так звані російські військові блогери стверджують, що захоплення Опитного має вирішальне значення для подальшого просування Росії до Бахмута. Крім того, російські джерела стверджували, що важкі бої в кількох населених пунктах на південь від Бахмута тривають.

Російські сили зазнають і продовжуватимуть зазнавати великих втрат під час операцій навколо Бахмута. Окупанти за добу в боях навколо Бахмута несуть втрати до 50 осіб пораненими і 50 убитими. Водночас російські війська отримали наказ не доводити артилерійські снаряди на 100 км до лінії фронту в районі Донецька через нещодавні успішні українські удари по російських складах боєприпасів.

Російські операції навколо Бахмута продовжують витрачати живу силу, боєприпаси та інші військові засоби, водночас досягаючи обмежених тактичних здобутків, які мають обмежену оперативну корисність.

4 грудня російські війська вели безуспішні штурми поблизу Водяного, Первомайського, Веселого, Мар'їнки та Новомихайлівки, по всій західній околиці міста Донецьк. Російські джерела стверджують, що ворог просунувся в Мар'їнку (на південно-західній околиці Донецька) і відтіснив українські сили до околиць населеного пункту.

На півдні 4 грудня росіяни продовжили регулярні обстріли Херсонської області. Ворог накрив вогнем Антонівку на північно-східній околиці міста Херсон. ЗСУ тим часом завдали удару по зосередженню російських сил у Чаплинці в 40 км на південь від Нової Каховки на трасі Т2202 Нова Каховка–Армянськ.

Також російські сили продовжують регулярні обстріли на захід від Гуляйполя, а також у Дніпропетровській і Миколаївській областях. Під обстрілами опинився район порту Очаків трохи північніше Кінбурнської коси.

Російські війська будують укріплення в Запорізькій області на північ від Мелітополя.

Здатність України зберігати перевагу на полі бою, щоб продовжити оперативні успіхи на фронті, залежатиме від того, чи продовжать Збройні сили України послідовні операції взимку.

ЗСУ планують продовжувати наступ протягом зими, щоб закріпити нещодавні успіхи і не дати російським військам перехопити ініціативу на полі бою. Водночас американська розвідка прогнозує, що темпи війни в Україні сповільняться протягом зими.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі