четвер, 31 серпня 2023 08:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Американські експерти дали оцінку атаці дронів на псковський аеродром

Американські експерти дали оцінку атаці дронів на псковський аеродром
В ISW проаналізували успішну атаку дронів на псковське летовище. Фото: скріншот

Під час атаки дронів позаминулої ночі, зафіксованої в різних областях Росії, сили та засоби протиповітряної оборони росіян не змогли збити безпілотники, які на аеродромі "Псков" знищили кілька військово-транспортних літаків Іл-76.

Ці БПЛА лишилися не поміченими через зосередження росіянами ППО на прикритті в основному Москви, повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Геолоковані кадри та російські джерела підтвердили факт удару та знищення як мінімум двох російських літаків Іл-76. Російські так звані воєнкори стверджують, що по аеродрому Пскова було завдано удару понад 21 українським дроном. Міноборони РФ заявили, що нібито системи ППО та РЕБ також збивали безпілотники над Орловською, Тульською, Воронезькою, Рязанською, Калузькою, Брянською та Московською областями", – йдеться у повідомленні.

Мер Москви Сергій Собянін зазначив, що російська ППО нібито відбила масований удар українських безпілотників по Центральному федеральному округу (великому адміністративному округу, що включає Москву, але не Псков). Також він розповів, що принаймні один із БПЛА прямував у бік Москви.

Це дозволяє припустити, що російська влада спочатку подумала, що ЗСУ нібито мали намір завдати удару по Москві або регіону навколо неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали перші супутникові знімки після атаки на аеродром у Пскові

"Російські сили зосередили свою ППО на прикритті Москви, та якось не помітили незвичайно велику кількість українських дронів, які завдали удару по аеродрому Пскова. Безпілотники, збиті російською ППО над шістьма іншими областями, швидше за все, прямували до Москви або Псковської області та, ймовірно, не були частиною зусиль України щодо ударів по цілях в інших областях Росії", – вважають експерти.

Російські пропагандисти та "воєнкори" розкритикували сили РФ за їхню нездатність захистити російську територію та військові об'єкти. Удар по аеродрому свідчить про те, що російська ППО не адаптувалася до захисту від ударів українських безпілотників, що повторюються, на відміну від того, як адаптувалася російська ППО в окупованому Криму.

"Воєнкори" РФ також критикують російську владу за те, що вона не тримає дорогі військові літаки в ангарах.

"У росіян виникло занепокоєння, що на заході РФ скоро не буде безпечних місць через технічні можливості України, які зростають. Російські джерела також піддали сумніву нещодавні зусилля Міноборони РФ щодо цензури, наголосивши на необхідності правдивості та чесності у висвітленні нібито українських ударів по території Росії, включаючи одного російського "воєнкора", який розкритикував офіційні російські телеканали за те, що вони не повідомляли про українські удари", – додали в ISW.

Відомий кремлівський пропагандист Володимир Соловйов висловив своє обурення у відповідь на удар безпілотника та розкритикував російську еліту, яка закликає Кремль "заморозити" війну проти України та почати переговори, щоб врятувати російську економіку.

У ніч проти 30 серпня стало відомо про вибухи у Пскові РФ на аеродромі військових літаків "Хрести". Також вибухи пролунали у Брянську і Тулі.

Мер Москви заявив про атаку безпілотників на столицю РФ. У Пскові пошкоджень зазнали літаки Іл-76.

За уточненими даними, у російському Пскові внаслідок атаки безпілотників серйозних пошкоджень зазнали шість літаків Іл-76. Зокрема, два літаки згоріли повністю, ще чотири суттєво пошкоджено.

Зараз ви читаєте новину «Американські експерти дали оцінку атаці дронів на псковський аеродром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі