середа, 06 травня 2009 19:00

Американка показала світу пересаджене обличчя (ФОТО, ВІДЕО)
7

Американка, якій в кінці минулого року пересадили обличчя померлої жінки, з"явилася перед камерами.

П"ять років тому чоловік 40-річної Коні Калп одним пострілом з рушниці залишив жінку практично без обличчя. Ніс, щоки і верхня частина рота перемішалися з сотнями кісткових осколків і дробом. Уціліли лише верхні повіки, лоб, нижня губа і підборіддя. Чоловік, який після пострілу в дружину направив зброю на самого себе, зараз досиджує семирічний тюремний термін.

А ось жінці з 2004 року довелося пережити майже 30 операцій. Спочатку хірурги витягували осколки, а потім намагалися хоч якось відновити череп і обличчя. Скули зробили з частин ребер, верхню щелепу - з гомілкової кістки. Фрагменти шкіри неодноразово пересаджували з кісточок. Але їй все одно доводилося дихати через трубочку і їсти рідку їжу.

Зараз Коні може розмовляти і дихати через рот і через ніс - і все завдяки трансплантації обличчя, проведеної в клініці Клівленда командою хірургів під керівництвом Марії Симеонов.

У вівторок увечері пацієнтку показали світу на спеціальній прес-конференції.

Не дивлячись на те, що операція була проведена майже півроку тому назад, термін, витриманий лікарями і пацієнткою, цілком з"ясувати - про підсумки настільки масштабної трансплантації важко судити навіть після перших тижнів пересадки. Безумовно, донори (в даному випадку це загибла жінка) дуже ретельно підбираються, щоб добитися максимального збігу генів комплексу гістосумісності, чужорідних тканин, що відповідають за відторгнення.

Але це не гарантує успішного результату, адже необхідно ще дочекатися проростання кровоносних судин і нервів, інакше трансплантат просто загине на новому місці. З цих причин прес-конференцію зібрали лише п"ять місяців після операції, коли Коні вже може вільно, хоча і не дуже зрозуміло, розмовляти і управляти окремими мімічними м"язами; наприклад, вона із задоволенням посміхалася на камери.

Ця операція стала першою в США і четвертою в світі трансплантацією обличчя. Вперше часткова пересадка була проведена у Франції 2005 року, а рік тому ще про два успішні результати повідомили китайські і знову французькі лікарі.


Після 10 грудня було проведено ще три успішні операції, але про їх результати поки не повідомлялося. Що ж до попередніх, то перший китайський пацієнт Госин Лі, який позбувся звичної зовнішності після зустрічі з ведмедем, влітку минулого року помер - як вважається через недотримання режиму і зловживання засобами народної медицини.

Для Коні Калп ситуація поки сприятливіша - по-перше, у пацієнтки зберігаються хороші стосунки з лікарями, і тікати з клініки їй не довелося. По-друге, дозу імуносупресивних препаратів, що пригнічують реакції відторгнення, вдалося істотно понизити. І хоча Коні доведеться приймати по декілька пігулок щодня протягом всього життя, що залишилося, ця доза істотно менше тієї, що довелося призначити китайцеві.


Поки функції трансплантата, що включає шкіру, м"язи, нерви, жирові включення і залози, ще не повністю відновилися.

Але лікарі і їх підопічна не втрачають надії і навіть розраховують "поліпшити результат" - після відновлення кровопостачання хірурги планують прибрати зайві складки.

Подібні процедури навряд чи коли-небудь увійдуть до рутинної практики, хоч би через труднощі, пов"язані з підбором донорів. Проте в деяких виняткових випадках така операція може навіть коштувати дешевше за поетапні процедури відновлення. За підрахунками директора клініки Клівленда, 22-годинна операція з 80% пересадкою обличчя укупі з подальшим лікуванням обійшлася в $300 тисяч, тоді як десяток послідовних процедур з частковим відновленням обходиться близько в $1 мільйон.

За матеріалами Газета.Ru, Women on the Web, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Американка показала світу пересаджене обличчя (ФОТО, ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі