субота, 15 квітня 2023 17:40

Як зробити оригінальні крашанки: кілька простих способів

Як зробити оригінальні крашанки: кілька простих способів
Є багато способів пофарбувати яйця, щоб крашанки були оригінальними. Фото: streetfood.in.ua

Існує багато способів зробити великодні крашанки оригінальними та красивими. Але усе залежить від фантазії.

Найкращі методи фарбування пасхальних яєць та матеріали, якими можна замінити штучні барвники, зібрала Gazeta.ua.

Хімічні барвники не завжди безпечні для здоров'я, тому їх краще уникати. Тим паче, що здавна в Україні застосовували для фарбування крашанок чимало натуральних матеріалів.

Найчастіше крашанки фарбують у цибулинні. Лушпиння потрібно залити окропом й варити протягом 15 хв. Гарячі яйця після фарбування остудіть в холодній воді й просушіть на серветці. Від цибулиння крашанки будуть темно-червоними, оранжевими або темно-коричневими. Колір залежить від концентрації відвару.

Можна фарбувати яйця куркумою. В окропі розбавляють три столові ложки куркуми. Потім розчин потрібно настояти й відварити в ньому крашанки. Яйця стануть золотисто-жовтого кольору.

Фарбують крашанки також буряком або журавлиною. Червоний буряк натирають дрібній тертці, а ягоди придушують. Відтискають сік і заливають ним яйця в каструлі. Їх там потрібно залишити на 3-4 години й крашанки вийдуть рожевими. А щоб фарба блищала й трималася довше, можна натерти крашанки соняшниковою олією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страсний тиждень: особливості, традиції та заборони

Яйця можна фарбувати й зеленкою в цибулинні. Для цього слід сире яйце змочити водою і густо посипати дрібно порізаним лушпинням. Потім загорнути в клаптик марлі або тканини, щільно зафіксувати її та затягнути ниткою. Лушпиння потрібно рівномірно розподілити по шкаралупі.

Яйця варять до готовності, додаючи у воду зеленку. Якщо її додати на початку, вийде тьмяний колір. А якщо наприкінці варіння ‒ відтінки будуть насичені. Одного маленького флакона зеленки вистачить на фарбування10-15 яєць.

Для фарбування яєць можна також п'ять столових ложок каркаде залити півлітрою окропу й дати настоятися ніч. Потім у цьому відварі варять яйця протягом 10 хвилин. Вони стануть блакитними.

Фарбувати крашанки можна також червоною капустою. Її подрібнюють і заливають водою, щоб злегка покрила капусту, доводять до кипіння й варять на маленькому вогні близько години. Потім відвар потрібно остудити й дати настоятись. Далі ‒ процідити й додати п'ять столових ложок оцту. Крашанки замочують у цьому розчині. Для ніжно-небесного кольору яйця потрібно тримати у відварі 1-2 години. А для насиченого блакитного або фіолетового залиште у фарбі на 4 години.

На крашанках часто роблять різноманітні візерунки. Можна, наприклад, прикрасити яйце золотим розписом. Для цього стару зубну щітку або пензлик занурте в золоту фарбу. Проведіть пальцем по ворсинках, щоб забризкати крашанку.

Можна зробити візерунки цукровою пудрою. У стакан пудри потрібно поступово додати трохи води. Слід ретельно розмішати, щоб вийшла густа консистенція. Цю суміш набирають у медичний шприц без голки й наносять візерунки.

Прикрашають великодні яйця також малюнками. Можна використати фарби, фломастери на водній основі або воскові олівці. Яйця перед тим потрібно зварити. Воском краще малювати на гарячій шкаралупі, щоб він добре плавився.

Гарні крашанки вийдуть, якщо яйця загорнути клаптиками мережива й опустити на 10-20 хв у фарбу. Можна просто вмочити яйце у білок і опустити в блюдце з різнобарвною присипкою. Можна також скористатися нитками муліне. Якщо ними обмотати яйця й опустити у фарбу, вийдуть крашанки в смужку.

Кошик зі смаколиками, який несуть святити до церкви ‒ неодмінний атрибут святкування Великодня. Часто люди кладуть до нього усе, що забажають. Але є усталені традиції та певні заборони щодо вмісту великоднього кошика.

На весну припадає кілька великих православних свят, які ще називають дванадесятими. Загалом у році таких християнських свят 12. Більшість з них мають фіксовані дати. Але деякі прив'язані до святкування Великодня. Gazeta.ua вирішила нагадати, коли цьогоріч церква відзначає найбільші свята.

Зараз ви читаєте новину «Як зробити оригінальні крашанки: кілька простих способів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі