четвер, 11 березня 2021 09:05

Як обрати якісне домашнє сало — відповідь фахівця

Сало в Україні, як і свинина, стають дорожчими разом з іншими продуктами.

Фермери продають продукцію за безцінь, а в магазинах її ціна ледь не втричі більша.

Для Михайла Киденька з Волині приготування сала — звична родинна справа життя. Чоловік має власні магазини, але свиней тримає всього 6. Велике господарство тепер не вигідне, сало робить в основному для себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти подорожчають навесні

Господар розповів Gazeta.ua що помірна ціна хорошого домашнього сала — 100 грн/кг.
Автор: Фото надане Михайлом Киденьком
  Родина Михайла Киденька здавна готує м'ясні вироби
Родина Михайла Киденька здавна готує м'ясні вироби

"У Києві його продають від 200 до 250 гривень. За межами столиці можна купити по 150-200 гривень за кілограм. Купуючи, треба звертати увагу на шкірку сала. Свиню смалять після того, як закололи, тому й шкірка має бути підкопчена на вигляд і з запахом диму. Слід взяти з собою сірник і засунути його в сало. Продукт повинен легко проколюватись, тоді воно свіже, м'яке і смачне. Якщо йде важко — сало погане. Я його розрізняю на запах. Коли пахне, як курка-гриль, значить неякісне", - каже чоловік.

Михайло Киденько вміє робити 10-15 видів сала за старовинним рецептом у бодні — дубовій бочці.

Автор: Фото надане Михайлом Киденьком
  Родина Михайла Киденька здавна готує м'ясні вироби
Родина Михайла Киденька здавна готує м'ясні вироби
"Головний секрет смачного сала — це годувати свиню натуральними продуктами, без домішок. Якщо давати тварині їсти кукурудзу, пшеницю, тоді сало буде м'яке. Також треба, аби свиня була до року часу. Якщо молодша, то вже не те", - розповідає.

Українців попередили про підвищення цін на свинину, яловичину та сало щонайменше на 10%. Ціни піднімуться на всі продукти тільки зі свинини і яловичини. Зміни не зачепили птахівництва. Там ставка податку на додану вартість не змінювалася.

Зараз ви читаєте новину «Як обрати якісне домашнє сало — відповідь фахівця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі