вівторок, 03 листопада 2020 22:05

Як допомогти дитині обрати майбутній фах - поради фахівця

Автор: Facebook
  Тетяна Пашкіна радить не ділити професії винятково на чоловічі і жіночі
Тетяна Пашкіна радить не ділити професії винятково на чоловічі і жіночі

Ринок професій в Україні змінюється щороку. Деякі з них трансформуються або зовсім зникають. Різноманіття дезорієнтує дітей і ускладнює вибір майбутньої кар'єри. До того ж і діти, і дорослі мають нечітке розуміння, які обов'язки та завдання стоять за обраною діяльністю. І добре, якщо діти обирають те, що їм подобається, а не те, що популярно робити.

У звіті UNFPA "Гендер у виборі професії" більшість респондентів (59,9%) обирали ту діяльність, якою дійсно хотіли займатися у дитинстві – готувати, працювати з машинами, шити одяг. Сьогодні професійна освіта пропонує близько 690 різних професій.

Проте суттєвий вплив на професійний вибір молоді чинять батьки та соціальне оточення. Здебільшого цей вибір є обмеженим і зводиться до критерію престижності чи заробітку. Намагаючись вберегти від помилок, мама чи тато відмовляють хлопців займатися танцями чи співами, а дівчат – від військової служби чи роботи інженеркою. Або навпаки намагаються втілити власні мрії через потенціал дітей.

Як позбавитися упереджень та допомогти дитині обрати майбутній фах. розповіла кар'єрний консультант Тетяна Пашкіна.

"Перше і можливо найважливіше – це подивитися на вибір професії з висоти "пташиного польоту". Подумайте до чого схильна ваша дитина? Які у неї уподобання чи захоплення? Визначте її сильні сторони. Звертайте увагу не на оцінки з конкретних предметів, а на заняття та середовище, у якому ваша дитина проявляє себе найкраще.

Поговоріть з дитиною. Запитайте її думку про майбутню роботу та себе у ній? Що вона хоче і може робити через рік, два, три? Що їй подобається чи не подобається у цій професії? На кого вона рівняється? Накресліть разом "мапу бажань", де головним питанням стане "який Я" і чого "Я хочу".

Пошукайте актуальні професії. Світ не стоїть на місці, з'являються нові професії, про які ви можете не знати, але на які є запит на ринку праці. Зіграйте в гру, хто знайде більше професій. Порівняйте їх за попитом та зарплатнею. Спробуйте знайти вакансії цієї спеціальності, адже у їхньому описі буде зрозуміло, які задачі за нею стоять.

Запропонуйте пройти тест на профорієнтацію. Він допоможе визначити хоча б напрямок діяльності, яка може підійти дитині. У кожному місті є державні та освітні установи, громадські організації, фахівці з профорієнтації, які розуміються на цьому і допоможуть зробити перший крок до майбутньої кар'єри.

Використовуйте свої контакти. Запитайте у родичів чи знайомих, які працюють у сфері, якою зацікавилась ваша дитина. Домовтеся про зустріч або стажування. Чим раніше дитина спробує себе у цій професії, тим раніше зрозуміє чи вона їй підходить.

На багатьох фірмах є програми стажувань різної тривалості та залучення. Їх можна знайти на сайтах з працевлаштування або на сайтах чи соціальних мережах компаній. Чимало підприємств розглядають стажерів, як кадровий резерв, тому це не лише можливість здобути нові навички, а й шанс отримати роботу.

Порадьте дитині пройти літнє стажування або використати gap year (перерва між школою та подальшим навчанням). Це чудова можливість відчути доросле життя і спробувати різні професії. У цей час дитина може вивчити мови, подорожувати, працювати офіціантом чи нянею. Такий досвід допоможе більш усвідомлено обирати сферу майбутньої діяльності та здобути цінний досвід.

Не тисніть на дитину. Адже саме їй жити із цим вибором. Ви можете давати поради, спираючись на власний досвід, але пам'ятайте – вони можуть бути застарілими і не відповідати вимогам сучасних роботодавців. Тож чим більше ви будете пізнавати про професії разом із дитиною, тим ближчими ви станете й поділите свою відповідальність.

Підтримуйте запал, а не докоряйте престижем. Ми проводимо на роботі більше 40 годин на тиждень, це величезна частина нашого життя. Але ні гроші, ні шалений успіх не замінить любов до своєї справи. Ви можете мріяти, щоб ваша дитина стала лікарем чи юристом, але чи будете ви щасливі, коли ваші донька чи син відчуватимуть незадоволення на роботі?

Дозволяйте робити помилки. Буває, що після закінчення навчального закладу, дитина не працює за освітою. Це нормально, адже фах, погляди, та бажання можуть змінюватися упродовж життя. Не дорікайте, якщо це трапиться з вашою дитиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні стартував конкурс робітничих професій WorldSkills

Світ професій швидко розвивається, посилюється запит на міждисциплінарність, змінюється підхід до гендерного розподілу професій. Пандемія ще більш прискорила ці процеси і показала, що однієї професії "на все життя" не існує. Саме тому, щоб бути впевненими у кар'єрному виборі, підлітки мають розуміти, що вони можуть працювати ким завгодно і де завгодно", - розповіла фахівець.

Міністерство охорони здоров'я України планує ще двічі розширювати перелік професій для обов'язкової ковід-вакцинації.

Зараз ви читаєте новину «Як допомогти дитині обрати майбутній фах - поради фахівця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі