вівторок, 20 червня 2023 04:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Адвокат розкрив подробиці мобілізації в Україні

Адвокат розкрив подробиці мобілізації в Україні
Розповіли про мобілізацію людських і транспортних ресурсів. Фото: Слово і Діло

Нещодавно було опублікувовано наказ начальника Івано-Франківського міського терироріального центру комплектації про необхідність усім військовозобов'язаним прибути в міський військкомат у 10-денний термін.

У документі йдеться про заборону без дозволу змінювати місце перебування, необхідність мати при собі військові квитки, медичні книжки та документи про відстрочку, цей наказ в своєму блозі прокоментував адвокат Роман Сімутін.

"Такі накази – це збірна солянка витягів із законів та постанов Кабміну. Тож коли мене запитують, а чи можуть видаватися подібні накази й наскільки це законно – відповідь очевидна. Видали, значить можуть і, якщо відверто, у законний спосіб. А от наскільки суть відповідає закону – це вже інше", – каже Сімутін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо проігнорували або перервали медичну комісію ‒ що загрожує військовозобов'язаним

У наказі доручено різним органам влади забезпечити явку військовозобов'язаних, доставку транспорту, розшук громадян і т. п., в обсягах, визначених планом мобілізаційних заходів.

Правник зазначив, що ніде в нашому законодавстві чи постановах не зазначено, що ми повинні носити із собою військовий квиток. Те ж стосується й надання дозволу від ТЦК на зміну місця реєстрації.

Також він заявив, що не можна притягнути до відповідальності, наприклад, за неносіння військового квитка. Зате є відповідальність за відсутність військового квитка – штраф.

"Органи влади повинні діяти в межах та у спосіб, передбачений законом. Те, що ми спостерігаємо в таких наказах та постановах, – підміна понять і перевищення повноважень", - підсумував Сімутін.

Повістку можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.

Як правильно мають вручатися повістки військовозобов'язаним під час воєнного стану в Україні, пояснила начальниця пресслужби Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Марія Левко.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат розкрив подробиці мобілізації в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі