понеділок, 25 травня 2009 13:21

Ядерний вибух КНДР нагадав про Хіросіму

Ядерний вибух КНДР нагадав про Хіросіму
Служба спеціального контролю міністерства оборони РФ в понеділок, 25 травня, о 3.54 за київським часом зафіксувала випробування ядерного пристрою на території КНДР - потужність ядерного заряду склала від 10 до 20 кілотонн, повідомив офіційний представник Міноборони РФ полковник Олександр Дробишевський.

"Випробування були проведені за 80 кілометрів на північний захід від міста Кільчу, потужність ядерного заряду склала від 10 до 20 кілотонн", - сказав Дробишевський.

Для порівняння, потужність вибуху американської атомної бомби, скинутої в серпні 1945 року на Хіросіму, складала 20 кілотонн.

Дробишевський додав, що в даний час служба спеціального контролю Міноборони РФ продовжує моніторинг ситуації в реальному часі.

В понеділок КНДР провела підземні ядерні випробування і, за деякими даними, випробувальний пуск зенітної ракети "земля-повітря" з радіусом дії близько 80 кілометрів.

Перше підземне випробування ядерного пристрою КНДР провела 9 жовтня 2006 року. Після цього Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, що обмежує постачання Пхеньяну продукції та технологій, які можуть бути використані у військових цілях, зокрема, для збагачення урану. Північна Корея зі свого боку обіцяла відмовитися від ядерних озброєнь, як тільки перестане відчувати загрозу з боку США.

Про відновлення своєї ядерної програми і вихід з шестисторонніх переговорів про денуклеаризацію Корейського півострова КНДР заявила 14 квітня цього року. Заява Пхеньяну прозвучала у відповідь на рішення РБ ООН, що засудила проведений 5 квітня запуск північнокорейської ракети з супутником. У переговорах, які велися з 2003 року, брали участь Росія, США, Китай, КНДР, Республіка Корея та Японія.

Пхеньян також пообіцяв провести випробування ядерної зброї та міжконтинентальної балістичної ракети "в цілях самооборони", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Ядерний вибух КНДР нагадав про Хіросіму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі