вівторок, 08 грудня 2015 17:57

"Я в очі їх не бачив": Гуменюк про скандал із голландськими картинами

"Я в очі їх не бачив": Гуменюк про скандал із голландськими картинами
ФОТО: Андрій Жигайло

Український письменник та колишній заступник командира батальйону ОУН Борис Гуменюк, якого голландські ЗМІ підозрюють у причетності до викрадення картин Музею Західної Фрісландії в Нідерландах, каже, що в очі не бачив ці картини. Коли спробував допомогти дізнатись, чи справді колекція на Донбасі, його звинуватили - що присвоїв їх. Про це він розповів Gazeta.ua.

7 грудня медійний простір Нідерландів облетіла новина про картини класичних голландських майстрів, які були вкрадені майже 11 років тому з Музею Західної Фрісландії, а тепер, нібито, знайдені на Донбасі. І їх знайшли бійці добровольчих батальйонів і тепер вимагають викуп.

Борис Гуменюк - голова громадського об'єднання "Українська військова організація". Торік був заступником командира добровольчого батальйону ОУН. Не служить з березня. Займається письменницькою роботою. А також - доставкою гумунітарних вантажів в АТО.

"Минулого літа вдовж лінії зіткнення поширювалась інформація з анонімних джерел, що начебто в одному з маєтків, який належить наближеній до Януковича людині, виявлено колекцію живопису, яка може мати високу художню цінність. Виявлено - то виявлено. Аби з'ясувати, що це за роботи і чому вони з'явилася, знадобився рік. І тільки цього року надійшла інформація, що це може бути та сама вкрадена колекція з Голландії. Я вчинив так, як вважав за потрібне — поїхав до посольства Голландії і розповів про неї послу. Сказав, хто я, розповів про ситуацію. Запитав, що будемо робити. Вони сказали: якщо це правда і йдеться саме про цю колекцію, то я герой і буду героєм у Голландії. Попросили моніторити ту ситуацію і допомогти повернути картини", - розповідає Борис Гуменюк.

Пояснює, до нього дійшли чутки, бо він був єдиним на той час мистецтвознавцем на фронті.

"Мій телефон є в інтернеті, тому мені й зателефонували. Це мої оголошення "куплю живопис". Я тривалий час був єдиним письменником на війні, який воював і писав. І напевно єдиний професійний мистецтвознавець на весь фронт. Не секрет, що я маю одну з найбільших мистецьких колекції в Україні", - пояснює Гуменюк.

Зараз він у Києві. Каже, що хоче дати пояснення компетентним органам.

"Але чомусь вони до мене не спішать. Ні СБУ, ні наше МВС. Ні навіть голландська поліція не зверталась", - додає він.

Нагадаємо, колекцію голландських картин нібито виявили в Україні - про це заявили на сайті музею Westfries у місті Хорн. У липні цього року, як стверджують в установі, двоє чоловіків сконтактувались із посольством Нідерландів у Києві і запропонували викупити картини. Вони нібито назвали себе представниками українського добровольчого батальйону і заявили, що володіють усією колекцією.

Зараз ви читаєте новину «"Я в очі їх не бачив": Гуменюк про скандал із голландськими картинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі