середа, 01 вересня 2021 20:24

"Я посварився з президентом Ізраїлю, коли він сказав про українських "колаборантів" - Зісельс

"Я посварився з президентом Ізраїлю, коли він сказав про українських "колаборантів" - Зісельс
Йосиф Зісельс: "Російська сторона починає Голокост не з Берліна, а з Бабиного Яру". Фото: Тарас Подолян

Мета російського проєкту "Бабин Яр" – переконати всіх, що Голокост розпочався з Києва. Російська сторона згадує лише про розстріли євреїв, ігноруючи загиблих інших національностей.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів український правозахисник і дисидент Йосиф Зісельс.

"Наратив російської сторони токсичний, він суперечить українському погляду на Другу світову війну і Голокост, – каже він. – Історики Володимир В'ятрович, Віталій Нахманович та Іван Патриляк розкритикували його ще 2017 року. Створюється певний образ – є Бабин Яр, в якому у вересні 1941 року почалися вбивства. Причому йшлося лише про єврейські жертви. Інших загиблих не згадували. Український проєкт від самого початку розглядав усіх загиблих".

Російський проєкт опосередковано переконує, ніби Голокост почався з Києва. Але ще у серпні 1941 року в Кам'янці-Подільському розстріляли 23-27 тисяч євреїв. У липні знищували їх у Львові. Але російська сторона починає Голокост не з Берліна, а з Бабиного Яру, наголошує правозахисник.

І ще одна важлива деталь, з якою не погоджуються українські вчені, – питання колаборації місцевого населення з окупантами. "Я проти терміну "колаборація" в українському вимірі. На відміну від європейських держав, Україна на той час не мала державності. Було майже п'ять мільйонів радянських військовополонених. Із них близько двох мільйонів погодилися на співпрацю з нацистами. Кремль замовчує, що росіяни найбільше співпрацювали з німцями", – каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не маємо рівнятися на Польщу. За зразок треба брати велику бідну постколоніальну Болгарію — Йосиф Зісельс

Від революції і до війни 20 років тривав тотальний червоний терор. Людей масово розстрілювали і відправляли в табори. З них звільнився один із десятка. Це пояснює, чому так багато осіб працювали з нацистами. І колаборанти найперше були радянськими громадянами, сформованими репресивним режимом та комуністичною пропагандою, зазначає Зісельс.

"На 29 вересня 1941 року, коли почалися розстріли в Бабиному Яру, в Києві було близько 300 місцевих поліцаїв. У Бабиному Яру їх не було. Я посварився з президентом Ізраїлю, коли він сказав, що там були українці. Спростував його заяву. В Яру були два батальйони німецької військової поліції, відомі їхні номери", – акцентує він.

Щоб виробити власний погляд на історію та на майбутнє, потрібен національний консенсус, стверджує дисидент.

"70-80 відсотків громадян мають мислити в одному напрямку щодо головних питань. З варіаціями, але зі спільним баченням України як частини цивілізованого світу. Доки немає консенсусу, ці позиції захищає громадянське суспільство", – підсумовує Зісельс.

Повне інтерв'ю з Йосифом Зісельсом читайте в журналі "Країна"

Асоціація єврейських організацій і громад України подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва на діяльність Київської міської ради й Київської міської державної адміністрації. Серед вимог позову – не допустити проведення будівельних робіт на Лук'янівському єврейському кладовищі й Кирилівському православному кладовищі, що розташовані в межах території Бабиного Яру в Києві.

Раніше благодійна організація "Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" подала позов до Окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити будівництво синагоги в Бабиному Яру. Будівництво веде приватний проєкт "Меморіал Голокосту "Бабин Яр".

Зараз ви читаєте новину «"Я посварився з президентом Ізраїлю, коли він сказав про українських "колаборантів" - Зісельс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі