пʼятниця, 02 квітня 2021 13:49

У суді вимагають зупинити зведення синагоги в Бабиному Яру

У суді вимагають зупинити зведення синагоги в Бабиному Яру
Будівництво синагоги планували завершити навесні 2021 року

Благодійна організація "Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" подала позов до Окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити будівництво синагоги в Бабиному Яру. Будівництвом займається приватний проєкт "Меморіал Голокосту "Бабин Яр"

Відповідачем у справі буде Мінкульт, оскільки саме він дозволив зведення. Суд визначає, чи є правові підстави зупиняти будівництво, інформує The Village.

Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" виступив проти будівництва синагоги, назвавши її "потенційно небезпечною для міжнародного іміджу України". Адже до проєкту меморіалу причетні російські бізнесмени.

"Важливо, щоб будь-які проєкти, які стосуються культури та політики пам'яті України, відбувалися без участі нашого ворога – Росії", - наголосили в організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна зобов'язана меморіалізувати жертв Голокосту

Також позивач підкреслив, що будівництво незаконне, адже відбувається на території Кирилівського православного кладовища.

Своєю чергою в Меморіальному центрі Голокосту "Бабин Яр" зазначили, що синагога стоятиме там, де немає жодних поховань.

Раніше показували проєкт синагоги, яку планують побудувати навесні цьогоріч неподалік памʼятника "Менора" в Бабиному Яру. Вона матиме форму книги, що фізично відкриється.

Будівля спроєктована швейцарським архітектором Мануелем Герцем. Синагогу будуватимуть без фундаменту, зі старовинного амбарного дуба. Її розпишуть молитвами та візерунками, які прикрашали синагоги на заході України та які знищили нацисти під час окупації.

За словами представників проєкту, це буде пам'ятник Книзі та в пам'ять про Народ Книги, пам'ятник прекрасного світу, якого більше немає. Будівля, що символізує крихкість цього світу.

Зараз ви читаєте новину «У суді вимагають зупинити зведення синагоги в Бабиному Яру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі