субота, 05 червня 2010 16:37

55 тисяч абітурієнтів не з'явилися на ЗНО з української мови

55 тисяч абітурієнтів не з'явилися на ЗНО з української мови

55 тисяч абітурієнтів не з'явилися на зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури. Про це нам повідомила керівник громадянської мережі ОПОРА Ольга Чайковська, 28 років.

"Відстань до пунктів тестування не перевищувала 70 кілометрів, - каже вона. - Але у абітурієнтів порівняно з попередніми роками виникли проблеми. Раніше вони вважалися учнями і їх підвезення оплачувала та організовувала держава. Тепер вони вже випускники, бо отримали атестати, і мали добиратися до пунктів ЗНО самотужки. Наші спостерігачі зафіксували недопуск на тестування через запізнення до трьох відсотків абітурієнтів".

Це, на думку експерта, створює великі проблеми для цих випускників, бо вони вже не зможуть перескласти тест, а українська мова й література є обов'язковим предметом.

"Значна кількість абітурієнтів відмовилися від тестування через зміну Міністерством освіти умов вступу до вищих навчальних закладів, - продовжує Ольга Чайковська. - Це ті, хто планує навчатися заочно, хто закінчив школу до 2007 року та абітурієнти, що складали ЗНО у попередні два роки. Неявка склала майже 12 відсотків - 55 тисяч абітурієнтів. Оскільки один тест коштує 65 гривень, то державний бюджет за три дні ЗНО втратив 3 мільйони 365 тисяч гривень. І це лише з одного предмета".

Нинішнього року на ЗНО зареєструвалося 433,5 тисяч осіб. 2-4 червня пройшло тестування з української мови та літератури. Попереду складання тестів з іноземної мови, біології, географії, математики, історії України, хімії та фізики. Вони триватимуть до 23 червня. Результати мають оприлюднити до 14 липня.

"Цього року можуть скористатися новаціями і поступати до вузів поза зовнішнім незалежним оцінюванням майже 100 тисяч осіб", - прогнозує Ольга Чайковська.

Зараз ви читаєте новину «55 тисяч абітурієнтів не з'явилися на ЗНО з української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі