субота, 10 лютого 2024 18:26

Спецтема: Війна Росії проти України

26 відсотків учнів та учениць після школи хочуть покинути Україну

Понад 50% учнів та учениць після закінчення школи хочуть лишатися в Україні.

Водночас третина учнів та учениць у містах (31%) хотіли б переїхати за кордон. У селах такий показник становить 16%. Про це свідчать результати дослідження "Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення", проведеного соціологічною агенцією Vox Populi на замовлення благодійного фонду savED.

На запитання "Де хотіли б жити / де хочуть, щоб діти жили після школи?" автори дослідження отримали відповіді:

• найімовірніше, жити в Україні в цьому ж населеному пункті - так відповіли 29% дітей та 37% батьків;
• найімовірніше, жити в Україні, але переїхати в інший населений пункт - так відповіли 23% дітей і 17% батьків;
• найімовірніше, переїхати за кордон - так відповіли 26% учнів і 23% батьків;
• не знаю - так відповіли 20% дітей та 22% батьків;
• інше - 2% учнів і 1% батьків.

"Якщо чесно, ця цифра (кількість охочих переїхати за кордон. - Gazeta.ua) більша. Тому що ті 20%, які не знають, вочевидь, також для себе такий сценарій розглядають", - зазначила Олена Северенчук, директорка фонду savED.

Водночас, як свідчать результати дослідження, третина учнів та учениць у містах (31%) хотіли б переїхати за кордон. У селах такий показник становить 16%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленському довіряють 70%. Єрмаку не довіряють майже 60% - опитування

Які ж плани мають учні та їхні батьки після школи? У 34% дітей (27% батьків) є конкретні плани, 48% (54% батьків) розглядають різні варіанти, а 19% з кожної групи ще не знають, що хочуть робити у майбутньому.

 

У понад трьох чвертей (77%) опитаних учнів бажаний сценарій дій після школи - продовжити навчання. Зокрема, 35% дітей хотіли би вступити до провідного університету України, 17% - до іншого університету, 8% - до технікуму/коледжу України, а 18% - за кордон.

Серед інших популярних бажаних сценаріїв учнів та учениць:

• піти працювати - 6% (1% у батьків);
• зробити собі "вільний рік" (gap year) - 7% (3% у батьків);
• вступити на військову службу - 4% (1% у батьків);
• створити родину - 2% (0% у батьків);
• волонтерити - 1% (0% у батьків).

У дослідженні взяли участь учні віком 14+ років, батьки, вчителі, представники адміністрації закладів освіти та органів місцевого самоврядування. Загалом було опитано 1397 учнів, 1288 батьків, 1141 педагог, 146 представників адміністрацій шкіл та 64 представники органів місцевого самоврядування в усіх областях України.

У Великій Британії 38% людей молодше 40 років стверджують, що вони відмовилися б служити у збройних силах у разі нової світової війни.

Ще 30% відповіли, що не служили б, навіть якби на їхню країну напали. Про це свідчать результати опитування міжнародної компанії YouGov.

Як пояснили автори опитування, громадяни від 18 до 40 років - це та вікова категорія, яку британський уряд найперше призивав на військову службу під час Першої та Другої світових воєн.

Зараз ви читаєте новину «26 відсотків учнів та учениць після школи хочуть покинути Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі