вівторок, 20 липня 2021 11:00

Як команда волонтерів рятує водосховище від сміття
5

Краєвиди Вільшанського водосховища захоплюють
Фото: Фото надав Роман Жук
Прибирати територію, можливо, доведеться кілька років
Водосховище утворилось завдяки дамбі
До прибирання хочуть максимально залучати місцевих
Активісти сортують сміття у пакети різного кольору

Олена та Роман Жуки із Мукачева на Закарпатті збирають небайдужих та організовують екопікніки на Вільшанському водосховищі, що на річці Теребля в Хустському районі.

Відстань звідти до Мукачева - 125 км в одну сторону. Заради прибирання території родина їздила туди машиною з десяток разів.

Олена Жук розповіла Gazeta.ua, що все почалось випадково.

"Ми якось поїхали туди помандрувати. Гарне, дике місце з недоторканою природою. Але на березі тонни сміття, яке захотілось прибрати. За три тижні від першої поїздки у мене був День народження. Зібрали з чоловіком друзів, купили рукавиці, мішки та інше знаряддя й організували прибирання на екопікніку", - розповіла активістка.

Коли під час прибирання закінчились пакети для сміття, то стало зрозуміло, що одного разу замало, щоб побороти проблему.

"Пішли вдруге і вже зняли відео, щоб оцінити реальну картину. Побачили тонни сміття, які можна вивозити фурами або вантажними потягами. Воно накопичувалось майже десятиліттями, тому про проблему треба було гучно кричати. Це водосховище утворене завдяки дамбі. Вона обмежує воду, а навколо є п'ять сіл, з яких це сміття і припливає. Його треба збирати від витоку річки й до водосховища. Почали максимально залучати місцевих. Саме їхнє сміття з берегів річка забирає, а на дамбі воно осідає. Лише там вони можуть побачити наслідки своєї діяльності".

Мета активістів - максимально залучити до прибирання саме місцевих, за словами Олени Жук. Це важко, вони часто критикують активістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали наслідки страшної негоди на Закарпатті

"Цю територію важливо прибирати, тому що залишилось вже мало таких диких місць без шашличних чи сувенірних яток. Ми були там в усі чотири пори року і щоразу ця місцевість інша. Придумали слоган для нашого екопікніка: "Прибери Карпати, як у себе біля хати". Він також орієнтований на місцевих. Найбільший масовий захід - це 60-70 людей. Розуміємо, що весь процес може зайняти три-п'ять років. Адже мова йде ще й про виховання та свідомість, а не лише про прибирання. Ми ще й сортуємо сміття одразу на березі. Те, що можна, то віддаємо на переробку. Що не підлягає - здаємо на полігон. Просимо владу назвати офіційний полігон, куди можна звозити сміття, непридатне для переробки".

Активісти закликають усіх небайдужих долучитись до ініціативи Chysto.de і допомогти врятувати Вільшанське водосховище.

Екологія регіону, в якому живуть діти, пов'язана з тим, як вони вчаться. Якщо рівень забруднення повітря підвищений, то підлітки, наприклад, мають погані академічні навички з математики, орфографії, розуміння прочитаного.

Зараз ви читаєте новину «Як команда волонтерів рятує водосховище від сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі