неділя, 02 червня 2024 22:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна намагається ізолювати Крим, як логістичний центр

Україна намагається ізолювати Крим, як логістичний центр
Збройні Сили України поступово і методично прицільно б'ють по важливих військових об'єктах у Криму. Фото: bbc

України намагається ізолювати Крим, відтіснити російські повітряні та морські сили від півдня України та задушити півострів як логістичний центр.

Це основна мета ЗСУ щодо півострова, пише видання The Economist.

В цьому українцям допомагає арсенал крилатих ракет Storm Shadow і SCALP, власні морські та повітряні безпілотники. Останнім часом до них додалися ще й американські балістичні ракети ATACMS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дрони СБУ влучили у важливу російську РЛС у Криму - джерело

Завдяки систематичним атакам, Україна вже змогла вигнати з Криму основну частину російського Чорноморського флоту, постійно погіршує російську протиповітряну оборону на півострові і завдає ударів по авіабазах, з яких злітають російські бойові літаки.

Велика десантна операція ЗСУ в Криму, в стилі висадки союзників у Франції 1944 року, поки що є немислимою, прокоментував британський стратег Лоуренс Фрідман. Але Крим є слабким місцем Росії з точки зору повітряних загроз. На півострові є надто багато об'єктів, які потрібно захищати, і це найкращий спосіб для України справити реальний тиск на Путіна.

Росія розглядає Крим як "непотоплюваний авіаносець" і за час окупації вклала значні ресурси в розбудову там військової інфраструктури. Тепер вся вона під загрозою, зауважив командувач американськими силами в Європі, генерал Бен Ходжес.

Як виявилося, розхвалена і дуже дорога система протиповітряної оборони С-400 РФ виявилася не надто ефективною. Комбіновані атаки із застосуванням дронів-приманок та ракет ATACMS вже коштували росіянам кількох таких комплексів. Кожна батарея С-400 коштує приблизно 200 мільйонів доларів, і їх нелегко замінити.

За словами Ходжеса, окупантам "немає де сховатися" в Криму: працює супутникова та повітряна розвідка, а також мережа патріотів-інформаторів на землі. Через це ніщо не може рухатися в Криму без відома українців.

На його думку, українці "знесуть Керченський міст, коли будуть готові". Однак потенційно більшою проблемою буде побудова нової залізничної лінії, що пролягає вздовж Азовського моря від Ростова через південні українські міста Маріуполь і Бердянськ до Криму.

"Залізниця по сухопутному коридору – це визнання з боку російських окупантів того, що Кримський (Керченський) міст приречений. Вони шукають спосіб підстрахувати свої ставки, тому що усвідомлюють, що рано чи пізно у них виникнуть проблеми", - сказав речник Південного військового командування України Дмитро Плетенчук.

Збройні Сили України поступово і методично прицільно б'ють по важливих військових об'єктах у Криму.

Зокрема, ударами українських морських дронів Magura V5 було уражено чотири російські катери "Тунець". Знищенні катери окупанти використовували для логістики і патрулювання акваторії поблизу тимчасово окупованого півострова.

Раніше воїни Головного управління розвідки знищили російські кораблі "Цезар Куніков", "Івановець", "Акула" та "Серна".

У Керченській протоці раніше патрулювало 10-14 російських катерів і кораблів, а тепер - нуль. Загарбники застосовують бонові загородження та баржі поряд із Кримським мостом, а також долучили повітряну компоненту.

Зараз ви читаєте новину «Україна намагається ізолювати Крим, як логістичний центр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі