неділя, 06 вересня 2020 18:47

Україна має відправити у Крим гуманітарну допомогу з питною водою - експерт

Україна має відправити у Крим гуманітарну допомогу з питною водою - експерт
Олександр Лієв вважає, що Україна має зібрати гуманітарний конвой із питною водою та відправити у Сімерополь, якщо там є гостра проблема з водопостачанням. Фото: facebook.com

Якщо в Сімферополі загострилася проблема з питною водою, Україна має надати кримчанам гуманітарну допомогу.

Це покаже, що держава піклується про своїх громадян на окупованій території, розповів Gazeta.ua колишній міністр туризму Криму, колишній голова Республіканського комітету Автономної Республіки Крим з водогосподарського будівництва та зрошувального землеробства Олександр Лієв.

"Питання Північно-Кримського каналу до цього не має такого відношення, яке би окупанти хотіли видати. Вони зараз намагаються створити ілюзію, що ми перекрили воду, і тому немає що пити. А це – не так. Там води достатньо. Якщо ж немає – треба привезти, щоб ніхто не помирав від спраги", – вважає експерт.

Україна, на думку Олександра Лієва, з етичних, гуманітарних та інших міркувань повинна була би зробити певний крок: зібрати вже зараз гуманітарний конвой з питною водою українських виробників. І під висвітлення ЗМІ та наглядом міжнародних спостерігачів, відправити як гуманітарну допомогу своїм громадянам у своєму українському Криму.

"Якщо їх пустять на кордоні, то роздати ці тисячі літрів води безкоштовно в Сімферополі як нашу гуманітарну допомогу. Якщо не пустять – таке рішення прийме окупант – нехай вона постоїть на кордоні , щоб всі знали, що ми турбуємося про наших українців, які зараз там живуть. І це дійсно може бути турботою про наших громадян на окупованій території", – наголосив колишній міністр туризму Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не зможе відновити водопостачання у Крим - експерт

На думку експерта, цю акцію має провести держава. Однак, якщо уряд проігнорує цю ситуацію, ініціатором гуманітарної місії можуть стати самі виробники питної води.

"Якщо це зроблять окремі бізнеси, то особисто для мене вартість цих брендів значно зросте. Я розуміюся на маркетингу і знаю, що власники бізнесів навіть виграють від цього. Особисто я готовий навіть пожертвувати якісь гроші, щоб ці бізнеси таке зробили. І готовий гарантувати, що буду пити воду лише тих брендів, які це зроблять. А от для української влади в такому випадку буде черговий ляпас – "і знову волонтери, хто окрім них", – сказав Олександр Лієв.

Наприкінці серпня в Сімферополі та 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів анексованого Криму почали з обмеженнями подавати воду. Економію окупаційна влада пояснює спекою та зношеністю водопровідних мереж. Мовляв, через це втрачаються тисячі кубомет­рів рідини щодня.

Зараз ви читаєте новину «Україна має відправити у Крим гуманітарну допомогу з питною водою - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі