вівторок, 26 червня 2018 17:32

"Позиція Москви - українців у Криму немає": чому Балух став рупором опору

"Позиція Москви - українців у Криму немає": чому Балух став рупором опору
Кремль заперечує українців в Криму. Фото: Українські Новини

Український політв'язень Кремля Володимр Балух 100 днів голодує у тюрмі.

Розправа над Балухом - гранично чітка ілюстрація ставлення окупаційної влади до українців в Криму. Так пише координатор "Інформаційного спротиву" Дмитро Тимчук у Facebook.

"Суть позиції Москви - "українців у Криму немає". Кремль намагається нав'язати модель, згідно з якою в Криму існують тільки російські і кримські татари. При цьому всі росіяни нібито підтримали анексію (Павло Казарін правильно зазначив, що Олег Сенцов не вписується в цей кремлівський міф, тому його переслідують із особливою жорстокістю)", - написав Тимчук.

За його словами, щодо кримських татар Москва проводить єзуїтську політику.

"Створюють картинку, мовляв, є "хороші татари", які вдячні за "возз'єднання", співпрацюють із окупаційною владою, радісно приходять на організовані свята. А є "погані" - екстремісти, радикали. Зараз Кремль активно прокачує ще одну лінію, згідно з якою в Криму є "більш корінні народи", наприклад - греки, щоб "розмити" статус непокори кримськотатарського народу", - наголосив Тимчук.

Крім того, активіст зазначив, що окупаційна влада Росії кримських татар переслідує, проте не заперечує їхнє існування. Українців, за задумом Кремля, в Криму не повинно бути ніяких - ні "хороших", ні "поганих".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Балух витримав 100-денне голодування

"Тільки "один народ". Саме тому за український прапор кидають за ґрати. Говорити українською мовою в Криму - значить проявляти нелояльність на межі екстремізму. Українські школи та класи на півострові фактично знищені, а викладання української мови факультативно не схвалюється. Тотальна асиміляція і витіснення українців - це спосіб максимально утруднити деокупацію. Фактично - це геноцид. Вкотре закликаємо міжнародних партнерів України виступити на захист Володимира Балуха і звернути увагу на переслідування українців в Криму", - додав Тимчук.

Балух голодує з 19 березня, протестуючи проти вироку в одній із порушених щодо нього справ: його засудили до 3,5 років ув'язнення в колонії-поселенні за звинуваченням у зберіганні боєприпасів. Бранець Кремля втратив 30 кг ваги за час голодування, його життя під загрозою.

Зараз ви читаєте новину «"Позиція Москви - українців у Криму немає": чому Балух став рупором опору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі