вівторок, 26 грудня 2023 14:02

Спецтема: Війна Росії проти України

Що відомо про ліквідований ЗСУ корабель "Новочеркаськ"
9

Великий десантний корабель "Новочеркаськ" (ВДК-46) проєкту 775 (775/II) класу Ropucha був на озброєнні Російської Федерації ще з 1987 року.

Його спустили на воду у квітні 1987-го, а вже у листопаді того ж року - ввели в експлуатацію, повідомляє Gazeta.ua.

"Новочеркаськ" збудували у Польщі на Гданській корабельні. Спочатку мав бортовий номер 108, а з 1 травня 1989-го йому присвоїли бортовий номер 142. Судно призначене для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ і вантажів. Окрім того, "Новочеркаськ" здатний транспортувати різні види бронетехніки, зокрема танки", - сказано в повідомленні.

Основні характеристики "Новочеркаська":

- ВДК мав довжину 112,55 м й ширину 15 м;

- оснащений двома дизельними двигунами й мав швидкість ходу 33 км/год;

- екіпаж "Новочеркаська" налічував 87 осіб.

Окрім того, судно також озброєне двома радянськими корабельними артилерійськими установками АК-275, ПЗРК "Стріла-2", а також двома установками РСЗВ "Град".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повітряні сили прокоментували заяви РФ про "знищення" українських Су-24

Більшу частину часу корабель базувався на озері Донузлав. У радянські часи "Новочеркаськ" брав участь у різних військових навчаннях, під час яких виконували завдання із висадки морського десанту. Після розпаду СРСР ВДК законсервували. А у 1998 році "Новочеркаськ" ввели до складу сил 30-ї дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту. Водночас його так і не розконсервовували.

Нинішню назву ВДК отримав у 2002 році за ініціативи адміністрації міста Новочеркаськ, яке взяло "шефство" над бортом.

Розконсервували ВДК "Новочеркаськ" лише у 2007 році й відтоді ввели до складу Чорноморського флоту РФ. Після цього судно почало брати участь у нових навчаннях. У 2009 році "Новочеркаськ" брав участь у навчаннях "Захід-2009", здійснивши у складі з'єднання кораблів Чорноморського флоту перехід за маршрутом Севастополь - Балтійськ - Севастополь.

"Новочеркаськ" залучали до активації Чорноморської військово-морської групи оперативної взаємодії "Блексифор" у 2012 році, а у вересні 2013 року він виконував завдання щодо планів оперативного командування в Середземному морі.

Станом на 2022 рік великий десантний корабель "Новочеркаськ" входить до складу 197-ї бригади десантних кораблів Чорноморського флоту Росії.

Росіяни в Криму підтвердили ураження великого десантного корабля "Новочеркаськ" у порту тимчасово окупованої Феодосії.

Пресслужба Міністерства оборони Росії заявляє, що корабель нібито лише зазнав пошкоджень. Водночас, за даними кримських ЗМІ, пожежа в Феодосії ще триває.

У ніч проти 26 грудня близько 3:00 у районі Феодосії в окупованому Криму пролунали вибухи.

Українські захисники підірвали російський великий десантний корабель "Новочеркаськ" з іранськими боєприпасами, підтвердив у вівторок вранці командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук. В порту виникла пожежа.

ВДК "Новочеркаськ" - це корабель проєкту 775, який будувала для СРСР соціалістична Польща з 1975 по 1991 рік із урахуванням можливості проведення операцій в океані. Такий же точно український корабель "Костянтин Ольшанський" російські війська захопили в Криму в 2014 році. Перша спроба атакувати ВДК "Новочеркаськ" була 24 березня 2022 року в порту тимчасово окупованого Бердянська.

Зараз ви читаєте новину «Що відомо про ліквідований ЗСУ корабель "Новочеркаськ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі