вівторок, 16 березня 2021 15:20

Як кримчанам вступати до ВНЗ без ЗНО

Як кримчанам вступати до ВНЗ без ЗНО
Спрощеною процедурою вступу до ВНЗ можуть скористатись українці з окупованих РФ територій та прифронтових міст Донбасу. Фото: pixabay.com

Щоб отримати професійну чи вищу освіту в українців з окупованих РФ територій є 2 шляхи: скласти ЗНО на загальних засадах чи пройти спрощену процедуру вступу до ВНЗ. Юристи "КримSOS" розповідають Gazeta.ua, що вже потрібно готуватись до вступної кампанії цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Фраза "Крим - Україна" - це тюремний вирок" - правозахисник

Тим, хто проживає на окупованій території та хоче здобути вищу професійну освіту на материковій Україні, потрібно звертатись до освітніх центрів "Крим-Україна" або "Донбас-Україна". 2020 року можна було вибирати зі 192 закладів. Вступникам не обов'язково мати результати шкільного ЗНО, український паспорт чи атестат. Але потрібно заповнити заявку, освітню декларацію, надати свідоцтво про народження та скласти 3 екзамени: з української мови, історії України та профільного предмета або творчий конкурс.

Також школярам з окупованого Криму, які не мають атестата про закінчення 9-го чи 11-го класу, потрібно екстерном скласти шкільні екзамени – це близько 20 предметів. Готовий атестат видають приблизно за 3 місяці після здачі таких іспитів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти не дозволяють використовувати українську та кримськотатарську мови

"Зазвичай діти з одним із батьків їдуть на материкову Україну на тиждень. У ВНЗ їм виділяють кімнату в гуртожитку. Учень складає екзамени – у школі для атестата та вступні до ВНЗ", – розповідає Ольга Куришко, координатор юридичного напрямку "КримSOS".

З 2020-го по квоті №2 можуть вступати не тільки кримчани, а й українці з окупованих територій Донбасу та населених пунктів на лінії зіткнення. І якщо 2019 року загалом виділили 2 600 пільгових місць, торік ця цифра зросла до 13 тис. "Бюджетникам" мають виділити місце в гуртожитку, надати стипендію, безкоштовні підручники та доступ до інтернету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дітей з Криму зараховують в садочки без черги

Юристи "КримSOS" нагадують, що на час пандемії коронавірусу діють певні обмеження перетину адмінмежі з окупованим Кримом. Зокрема, усім, хто їде з окупованого Криму на материкову Україну – потрібно встановити додаток "Вдома" та 2 тижні перебувати на самоізоляції, або здати експрес-тест на КПВВ. Проте тим, хто їде на навчання та одному супроводжуючому не потрібно проходити цю процедуру. У такому разі треба мати письмову довідку з навчального закладу.

"Радимо не зволікати та попередити про своє бажання вчитись адміністрацію обраного закладу освіти, щоб не отримати "сюрприз", – розповідають юристи, – Нещодавно до нас звернувся хлопець з Криму, який після 9-го класу захотів вступити до професійного коледжу в Києві. Із закладу йому відповіли, що начебто у них немає спрощеної процедури вступу. Писатимемо листи на Міністерство освіти для роз'яснення ситуації".

У січні 2021 року на КПВВ з Кримом відкрились пункти безплатного експрес-тестування на коронавірус. За 15 хв. там можна дізнатися, чи хвора людина на Covid-19. Якщо результат тестування негативний — людину одразу знімають з самоізоляції. При позитивному результаті викликають "швидку" чи направляють до сімейного лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Як кримчанам вступати до ВНЗ без ЗНО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі