вівторок, 09 березня 2021 18:47

"Фраза "Крим - Україна" - це тюремний вирок" - правозахисник
7

- Сказати там, на території тимчасово-окупованого півострова фразу "Крим — це Україна" значить підписати собі тюремний вирок, - каже Ольга Скрипник з Кримської правозахисної групи. Стоїть у столичному парку Шевченка, що біля однойменного університету. Вона є однією з організаторок щорічної акції солідарності з проукраїнськими кримчанами, які зараз живуть в умовах російської окупації.

Цьогоріч організатори вирішили привернути увагу до заборони україномовного контенту та української мови на півострові. Приїхали заздалегідь. Привезли примірники газети "Кримська Світлиця", листівки та кошик для книг.

- В Криму великий попит на українську літературу. Ці книги ми будемо роздавати, чи давати читати на КПВВ. Ви також можете покласти в книжку листівку із побажаннями жителям Криму, - каже дівчина-волонтерка.

Автор: Софія Староконь
 

7 років тому, 9 березня 2014-го, жителі Криму вийшли відзначити день народження Тараса Шевченка. Збиралися під пам'ятниками Кобзарю у своїх містах та селищах. Окупанти сприйняли акції проукраїнських громадян вороже. У місті Севастополі викрали та катували активістів Андрія Щекуна та Анатолія Ковальського.

Після цього росіяни почали вишукувати незгодних та викрадати їх.

Всі 7 років окупації Криму жителі півострову приносять квіти до постаментів Кобзаря, щоб нагадати міжнародній спільноті, що Крим - український.

- Дуже тішуся тим, що день народження Кобзаря в Криму є днем, коли звіряють годинники. Всі українці на півострові вшановують Тараса Григоровича, - каже колишній в'язень Кремля Володимир Балух.

Автор: Софія Староконь
  Ольга Скрипник нагадала про захоплених в полон кримських активістів
Ольга Скрипник нагадала про захоплених в полон кримських активістів

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З в'язниці звільнили політв'язня Шаблія

Усього на акцію зібралося близько 200 людей. Всі приїхали до Києва після окупації Криму, познайомилися між собою. Багато хто дружить родинами. При зустрічі вітаються один з одним. Говорять про політику та родичів і друзів, що залишилися в Криму.

Біля фонтану про політику балакають дві жінки років 40. Лають президента України й різко переходять на питання возз'єднання родини.

- А що там твої, досі сидять в Алушті?

- Поки так, треба ж багато чого ще зробить, будинок продати...

- Ой, боже-боже, коли ж це скінчиться. Співчуваю.

Починає падати сніг.

Автор: Софія Староконь
   "Тарас Григорович знов виступив центром об'єднання українців для захисту своєї землі", - Рефат Чубаров
"Тарас Григорович знов виступив центром об'єднання українців для захисту своєї землі", - Рефат Чубаров

- Ух і погодка, - потирає почервонілі від морозу руки кримчанин, ветеран АТО Сергій Вікарчук. Він виїхав з Криму у 2015-му році та відразу пішов на війну. - Я хотів би, щоби в українців змінилося ставлення один до одного. Повинні бути більш залученими до розбудови держави, більш відповідальними.

За 7 років життя в Україні чоловік досі не отримав ані житла, ані соціальної допомоги для себе та своєї родини.

- Маємо згадувати про Крим не лише пару раз на рік, а боротися за нього весь час. Маємо постійно говорити про бранців Кремля. Це важливо, бо спротив не закінчився і триватиме до визволення півострову, - бере слово активіст Андрій Щекун.

Автор: Софія Староконь
  "Україну люблю наче свою маму. Але владу треба міняти на нормальну" - Оксана Шинкаренко
"Україну люблю наче свою маму. Але владу треба міняти на нормальну" - Оксана Шинкаренко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якнайшвидший вступ у НАТО, перезавантаження КС і підтримка США - Єрмак зробив низку заяв

Оксана Шинкаренко прийшла на акцію разом із дочкою, зятем та онуком. Одягнена у футболку та легку куртку. На футболці напис: "Кримський Бандерівець". Подібний набила на руці, каже.

- Я на кожну акцію малюю новий плакат. Цього разу написала: "Ні окупації Криму". - усміхається. - Змінила би владу в України. Нам не вистачає проукраїнських керівників, які розвиватимуть країну, а не топитимуть її.

Осторонь розмовляє зі знайомим кримський журналіст Тарас Ібрагімов. У 2020-му йому заборонили в'їзд до Криму через висвітлення судилищ над кримськими татарами. Серед позитивних моментів підкреслює свободу мирних зібрань в Україні.

- Нас в Криму би всіх спакували і їхали би ми в автозаках, - говорить він.

Автор: Софія Староконь
  Активісти принесли прапор. Пустять на повітряних кулях до ОРДЛО
Активісти принесли прапор. Пустять на повітряних кулях до ОРДЛО

В кінці акції колишній бранець Кремля Ісмаїл Рамазанов розгорнув величезний червоно-чорний прапор.

- Полетить в ОРДЛО, москалів бісити, - каже він. - Хто хоче — може підписати його.

Не всі військовослужбовці-дезертири, пожежники та правоохоронці понесуть кримінальну відповідальність.

Кожен кейс будуть розслідувати окремо, оскільки колективна відповідальність заборонена.

25 лютого у Верховній Раді України зареєстрували 2 законопроєкти — від депутатів Європейської Солідарності Слуг Народу. Можновладці запропонували посилити відповідальність за колабораціонізм.

Зараз ви читаєте новину «"Фраза "Крим - Україна" - це тюремний вирок" - правозахисник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі