понеділок, 13 січня 2020 17:25

"Або сила, або санкції" - чи заставить міжнародний суд Росію заплатити за Крим

"Або сила, або санкції" - чи заставить міжнародний суд Росію заплатити за Крим
Росію зобов'язали виплатити компенсацію за Крим. Фото: УНІАН

Росія не визнає рішення міжнародного суду, того не віддіватиме компенсацію Україні. Федеральний суд Швейцарії ухвалив рішення на користь 12 українських компаній і зобов'язав РФ виплатити 82,1 мільйона доларів збитків, які ці компанії зазнали через анексію Криму. Цим рішенням скасував апеляцію Росії, яка намагалася оскаржити програш у попередній інстанції. Росія посилалася на те, що подібну справу не повинен розглядати суд у Швейцарії. Суд ці доведення відхилив.

"За такі доведення чіпляються, аби рішення не виконувати. Всі рішення міжнародних судів можуть виконуватись лише у випадку, якщо держави визнають ці рішення. В міжнародних відносинах немає ні виконавчої служби, ні поліції, яка б гарантувала виконання. Суперечки між країнами завжди вирішували не суди, а силові втручання і санкції", - каже директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС направило ноту протесту через візит Путіна до Криму

Експерт вважає, попри те, що питання цей вирок не вирішує, він додає плюсів Україні на міжнародній арені.

"В міжнародних судах визнають, що Росія окупувала Крим, тому можемо щоразу піднімати питання, що треба посилювати санкції і вимагати залишити Крим. Кожне рішення - ще один інформаційний і юридичний привід про це говорити", - додає.

Перемоги у міжнародних судах - це показник того, що наша дипломатія є ефективною. Проте маємо розуміти, що росіяни не виконуватимуть рішень арбітражів. Однак це не означає, що нам варто від них відмовитись. Кожна перемога України у міжнародному суді в чергове доводить світу, що Росія - країна-злочинець.

Зараз ви читаєте новину «"Або сила, або санкції" - чи заставить міжнародний суд Росію заплатити за Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі