понеділок, 04 серпня 2008 18:06

У парку "Перемога" три дні лікували каштани

"До 04.08.08 ходити заборонено! Каштани оброблено отрутохімікатами". Такі приклеєні скотчем до дерев оголошення висіли вихідними в парку "Перемога" в Дарниці.

Каштанове листя на деревах зжухле, пожовтіле. Люди обходили алею.

— Не те що обійти. Ми ліпше тут узагалі не гулятимемо. Хтозна, чим вони обприскували ті дерева, — каже молода сім"я з дитиною у візку. Вони розвертаються та йдуть у напрямку до центрального виходу з "Перемоги".

— Це плановий захід. Ми другий рік поспіль оброблюємо каштани від шкідників, зокрема, від каштанової молі, бо дерева дуже хворіють від неї, — розповідає "ГПУ" Ніна Авраменко, 63 роки, начальник відділу контролю за станом зелених насаджень міської станції захисту рослин. — Минулого четверга вночі ми обробили в парку "Перемога" близько 150 каштанів, і розклеїли оголошення. Насправді парком можна було гуляти. Заборонено було сидіти під каштанами та зривати листя.

За словами Ніни Авраменко, міська влада недавно виділила кошти для лікування каштанів. Дерева обробляють препаратом "Люфокс". Біологи кажуть, він бореться зі шкідниками на каштанах найкраще. Таку ж процедуру міська станція проводила в травні-червні.

— "Люфокс" діє системно — вбиває шкідників на різних стадіях розвитку. Ним треба кропити дерева не менш аніж двічі на рік, — каже Ніна Авраменко.

Оброблення каштанів цим засобом рекомендував Інститут зоології національної академії наук.

— Препарат розпилюмо вночі, зранку вже й запаху немає. Якби він був дуже небезпечним, нам би не дозволяли кропити дерева в людних місцях, — пояснює Ніна Авраменко.

Фахівці кажуть, за два роки вже є перші результати лікування. Там, де минулого року застосовували препарат, каштани менш уражені. Цього тижня станція планує окропити каштани в Солом"янському й Оболонському районах.

В адміністрації парку "Перемога" заперечили, що каштани на вихідних обробляли хімікатами.

Зараз ви читаєте новину «У парку "Перемога" три дні лікували каштани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі